10.6.17

Στις Βρυξέλλες έχουν ένα λόγο να χαμογελούν με το ναυάγιο της Μέι...


H Τερέζα Μέι πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Ήθελε να...
ενισχύσει την ηγεσία της και την πλειοψηφία των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο και τελικά έχασε την αυτοδυναμία. Ωστόσο η ηγέτης των «Τόρις», μετά το ναυάγιο, κατάφερε να βρει άμεσα συνεργάτη για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το υπερσυντηρητικό «DUP» της Βόρειας Ιρλανδίας, με δέκα έδρες, προσέφερε την υποστήριξή του.

Αυτή η εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζει τις Βρυξέλλες, όπου εκφράζονται φόβοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.


Υπάρχει όμως και ένα θετικό στις εξελίξεις. Τα ερωτήματα σε αυτή τη φάση είναι συγκεκριμένα: «Soft» Brexit ή «Hard» Brexit θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση; και κυρίως θα προλάβουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τις 30 Μαρτίου του 2019, όταν βάσει του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ;

Η Κομισιόν και οι υπόλοιποι 27 ευρωπαίοι εταίροι της Βρετανίας ελπίζουν τουλάχιστον η νέα κυβέρνηση να προσέλθει το συντομότερο δυνατό στις διαπραγματεύσεις. Αν αυτό δεν συμβεί τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει ένα χαοτικό νομικό κενό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς οι δύο πλευρές δεν θα έχουν προλάβει να εξασφαλίσουν εγκαίρως μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τους κανόνες συνεργασίας.

Αρχικά, οι Ευρωπαίοι είχαν επαινέσει την απόφαση της Μέι να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν θα ήταν σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ και να αντισταθεί στις πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες υπέρ του Brexit εντός του κόμματός της.

Όμως αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν παταγωδώς. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ένα «μαλακό» Brexit, που εκτός των άλλων θα προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Brexit θα συμβεί. Όμως τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να περιμένει να γίνουν σαφέστερες οι θέσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Από τι θα εξαρτηθούν αυτές οι «νέες θέσεις»; Ασφαλώς σε ένα βαθμό από τον νέο κυβερνητικό συνεργάτη της Τερέζα Μέι και των «Τόρις», το υπερσυντηρητικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» (Democratic Unionist Party - DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. «Μίλησα με την πρωθυπουργό και θα αρχίσουμε να συζητάμε ώστε να διερευνήσουμε πως θα επιτύχουμε τη σταθερότητα για το έθνος μας αυτή τη στιγμή της μεγάλης πρόκλησης», δήλωσε η επικεφαλής του DUP Άρλεν Φόστερ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και, μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του ‘Ολστερ, ο πιο πιστός πολιτικός φορέας στο βρετανικό στέμμα, τασσόμενο αταλάντευτα υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από την σαφή θέση του κατά της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδίας από την Βρετανία, το DUP τάσσεται επίσης κατά των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των αμβλώσεων. Ακόμη πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας μύθος και υποστηρίζει την επαναφορά της θανατικής ποινής. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι θέσεις δεν πρόκειται να αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης με την Μέι. Το DUP θα επικεντρωθεί σε οικονομικές απαιτήσεις.

Πρωταγωνιστής στην Βόρεια Ιρλανδία αλλά ένα από τα μικρότερα κόμματα στην Βουλή των Κοινοτήτων, το DUP, αίφνης απέκτησε μεγάλη και πρωτοφανή για την ιστορία του σπουδαιότητα καθώς εκμεταλλευόμενο τους 10 βουλευτές του μπορούσε να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή και για αυτό προθυμοποιήθηκε να δώσει στην κυβέρνηση της Μέι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιζητούσε.

Το Brexit είναι ψηλά στην ατζέντα του DUP. Το κόμμα της Φόστερ υποστήριξε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν και η πλειοψηφία της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε την παραμονή. Έχει διαμηνύσει πως αποκλείει οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς ώστε να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία εντός ΕΕ, όμως θα μπορούσε να επηρρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με έναν άλλο τρόπο.

Το DUP αντίτιθεται στην επιβολή των αυστηρών συνοριακών ελέγχων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (τη Νότια Ιρλανδία που είναι μέλος της ΕΕ) αλλά και ενός αυστηρού τελωνιακού καθεστώτος, που θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της περιοχής. Αυτή θα είναι και η κόκκινη γραμμή του DUP στις συζητήσεις για το Brexit.

Το DUP, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχει ταχθεί κατά ενός «σκληρού Brexit» που θα οδηγούσε στην επιβολή διάφορων περιορισμών. «Το έχω πει... κανείς δεν θέλει ένα σκληρό Brexit. Αυτό που θέλουμε είναι ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για έξοδο από την ΕΕ και για αυτό πρέπει να δουλέψουμε», έχει δηλώσει η Φόστερ.

Ενδεχομένως λοιπόν στις Βρυξέλλες να έχουν ένα σημαντικό λόγο να χαμογελούν με το ναυάγιο της Μέι.

* Φωτογραφία: Οι δύο γυναίκες που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Βρετανίας. Στο κέντροη Τερέζα Μέι και αριστερά η Άρλεν Φόστερ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: