18.6.17

Στις κάλπες και πάλι οι Γάλλοι...


Η επικράτηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον σημερινο, δεύτερο και καθοριστικό γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θεωρείται ..
δεδομένη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν για το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» συντριπτική πλειοψηφία που κυμαίνεται μεταξύ 400 και 455 εδρών στο σύνολο των 577 στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Πρόκειται για την κοινοβουλευτική ληστεία του αιώνα. Η «Δημοκρατία εμπρός» θα αφήσει μια εκατοστή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναλύει η Liberation.



Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διεμβολίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπό κατάρρευση, είναι βέβαιο ότι θα εκλέξει 15-40 βουλευτές και θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. 

Οι σφοδρότεροι επικριτές του Εμανουέλ Μακρόν έμειναν εκτός βουλής, όπως ο συνυποψήφιός του για την προεδρία Μπενουά Αμόν. 

Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη βουλή είναι όσα δήλωσαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον Μακρόν, όπως ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν, η Μυριάμ Ελ Κόμρι.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε ωστόσο την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).

Ποια θα είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης μετά τον δεύτερο γύρο και την αναμενόμενη μαζική είσοδο των δυνάμεων του Μακρόν στη βουλή, είναι το ερώτημα πολλών τις ώρες αυτές.

Διασπασμένη αντιπολίτευση

Με δεδομένη τη «βαλκανοποίηση», όπως λένε, των άλλων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή τις εσωτερικές διασπάσεις και την αποδυνάμωσή τους, πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν θα διαμορφωθεί τελικά ένα αντιπολιτευτικό μπλοκ απέναντι στην «ηγεμονία» Μακρόν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, που ελπίζουν σε 50 έως 110 βουλευτές, θα μπορούσαν λογικά να εκπροσωπήσουν την αντιπολίτευση. Είναι όμως διχασμένοι, διότι ανάμεσά τους μεγάλη μερίδα είναι φιλικά προσκείμενοι στον Μακρόν και δεν αποκλείουν τη δημιουργία αυτόνομης ομάδας στο κοινοβούλιο παράλληλα με αυτή των Ρεπουμπλικάνων.

Η δύναμη αντίστασης των Σοσιαλιστών -με 15 έως 40 έδρες σύμφωνα με τις προβλέψεις- θεωρείται πλέον μηδαμινή. Το κόμμα του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία που κινδυνεύουν να μη δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα έχουν να βασίζονται μόνο στην παρουσία του επικεφαλής του στα έδρανα, εξαφανισμένη είναι και η ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου, που ενδέχεται να περιοριστεί στην παρουσία μόνον της Μαρίν Λεπέν.



Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.

Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.

Αποτελέσματα πρώτου γύρου 

Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%). 

Η ακροδεξιά (Εθνικό Μέτωπο) εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, μετά το ιστορικό υψηλό ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές. Η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων μαζί με τους κομμουνιστές συμμάχους της, προηγούμενη των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%). Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων. 

Τρόπος ψηφοφορίας 



Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του REM, ένας κεντρώος της δεξιάς και ένας από την αριστερά. 

Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι έντεκα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό. 

Κάθε εκλογική περιφέρεια εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής. 

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγάλες πόλεις, οπότε και θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβολές των μερικών αποτελεσμάτων. 

Πολιτικό ημερολόγιο 

Προτού αρχίσει να συζητά νομοσχέδια, η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ανοίξει στις 27 Ιουνίου προτού συγκροτηθεί σε σώμα για να εκλέξει τον πρόεδρό της. 

Στη συνέχεια, χωρίς αμφιβολία την ερχόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές – η οποία μπορεί να είναι ταυτόσημη με αυτήν της οποίας ηγείται τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είτε με αλλαγές. 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: