11.6.17

Ιρλανδικό «καψόνι» στην Τερέζα Μέι...


Τη στιγμή που η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ανακοινώσει τη συμφωνία Συντηρητικών DUP για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η Τερέζα Μέι σχεδιάζει το νέο...
της υπουργικό συμβούλιο, το ιρλανδικό κόμμα δηλώνει ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται» προφανώς σε μια προσπάθεια να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί από την επερχόμενη συνεργασία.

Χθες εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ενημέρωσε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας έχει συμφωνήσει σε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης, ενώ, λίγη ώρ αργότερα η Τερέζα Μέι διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους ότι οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν κανονικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο ο ιδρυτής του DUP, με ανακοίνωσή του, δίνει μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει «πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις το Σάββατο» τις οποίες χαρακτήρισε θετικές, αλλά υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες διαψεύδοντας εμμέσως ότι υπάρχει τελική συμφωνία.

Επιδιώξεις και ανταλλάγματα

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «χαλάσει» η συμφωνία, ωστόσο το DUP, αναγνωρίζοντας πως η Τερέζα Μέι έχει ανάγκη την υποστήριξή του, θα προσπαθήσει να πιέσει καταστάσεις ώστε να πάρει όσο περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί.

Στις επιδιώξεις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη Β. Ιρλανδία, αλλά και ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit. Μάλλον θα αποφύγει να βάλει στην ατζέντα κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Μια αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στην απευθείας διακυβέρνηση από το Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να πυροδοτήσει εντάσεις που έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα χρόνια σε βία στους δρόμους και επιθέσεις από διαφωνούντες εθνικιστές.

Το Σιν Φέιν υποστηρίζει πως οι εθνικιστές πρώην αντάρτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και κατηγόρησε το DUP ότι επιχειρεί να δώσει ασυλία σε βρετανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια.

Τα αιτήματα του DUP αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τον οποίο δημοσιοποίησε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, όπου οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη του DUP.

Ο κατάλογος εκείνος περιλάμβανε ένα αίτημα για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Καλούσε επίσης για «συνταγματική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», προφανώς μια αναφορά στις προσπάθειες ιρλανδών εθνικιστών να επιδιώξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ελπίζει ακόμη ο Κόρμπιν

Στο στρατόπεδο του Εργατικού κόμματος η ικανοποίηση είναι μεγάλη με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να εκτιμά ότι μπορεί ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός.

«Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός. Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», τόνισε ο Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε – προφανώς – το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος. Έχουμε λάβει την εντολή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φτώχειας, της δικαιοσύνης και των ανισοτήτων στην Βρετανία...Σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέμα. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ», συμπλήρωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: