17.6.17

Ανάγκη για μεγάλες τομές...

Υπουργικό ΣυμβούλιοΟρθώς η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, αν και φαίνεται ότι ουσιαστικά απαλλάσσεται από την άχαρη συζήτηση για...
«παρενθέσεις», εκτροπές, νέες χρεοκοπίες, αποβολές από την ευρωζώνη, νέα μνημόνια και άλλα παρόμοια, ενώ διαμορφώνεται μια περίοδος σχετικής σταθερότητας. «Είχαμε ένα καθοριστικό βήμα χθες, ένα καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η απόφαση απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε, ωστόσο είναι μία απόφαση με θετικά στοιχεία, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς», είπε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και επανέλαβαν τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, αφού είναι πλέον περισσότερο σίγουροι από ποτέ ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως το επιθυμούν και όπως το επιδιώκουν οι πολίτες. Γιατί αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και εκεί εστιάζεται η αγωνία της κοινωνίας.

Η προχθεσινή απόφαση είναι αποτέλεσμα πολλαπλών συμβιβασμών, που ωστόσο μπορούν να αφήσουν ανοιχτό το πεδίο για πολιτικές τομές στη διοίκηση της χώρας και στη διεύθυνση της οικονομίας.

Το πώς θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και την πτωχευμένη κοινωνία η δέσμευση των δανειστών περί «ρήτρας ανάπτυξης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και περί «δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης, με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας», κανείς δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ωστόσο, λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ότι «η απόφαση είναι ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Είναι έτσι τα πράγματα; Βγαίνει ο λογαριασμός; Το κοινωνικό μέρισμα θα υπάρξει γρήγορα; Οι πραγματικές και όχι οι αρπαχτές και οι αρπαχτικές δουλειές, θα πολλαπλασιαστούν, άραγε, ικανοποιητικά;

Οι μεγάλες τομές στη διοίκηση, την εκπαίδευση, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, την κοινωνική Οικονομία, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ισως να τα καταφέρει αυτός ο τόπος, αλλά χρειάζεται μια επανεκκίνηση από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως η ίδια η τραυματισμένη κοινωνία χρειάζεται μια ισχυρή ενίσχυση της ελπίδας της με συγκεκριμένες πράξεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: