19.6.17

Φρενοβλάβειες...


Τις διεθνείς σχέσεις διέπουν η αβρότητα και η γαλαντομία. Αλλωστε συχνά η ουσία κρύβεται στην εθιμοταξία και το πρωτόκολλο. Ακόμα κι ο θρυλικός...
Ζήκος στην ξεκαρδιστική κωμωδία «Της κακομοίρας» ξεκαθαρίζει από τηλεφώνου: «Το κατάστημα θροφίμων μας μαντάμ γιατρέσα είναι των αρχών και των τύπων». Προσηλωμένοι στην τυπολατρία οι διπλωμάτες, λοιπόν, διαπραγματεύονται συμφωνίες από τις οποίες κρίνεται η τύχη ολόκληρων λαών και παίζουν στα δάχτυλα τον κανόνα που ακροθιγώς μνημονεύει το εμβληματικό μπακαλογατί του ελληνικού κινηματογράφου.

Ρήτωρ δεινός και μετρ της δηλητηριώδους ατάκας ο Τσόρτσιλ, εμβαθύνει με το απαράμιλλο φλέγμα του: «Οταν πρόκειται να σκοτώσεις κάποιον, δεν σου στοιχίζει τίποτα να είσαι ευγενής». Εφαρμόζουν απαρεγκλίτως τη ρήση ο Ντάισελμπλουμ και οι συν αυτώ επί επτά συναπτά έτη. Επειτα από την ολοκλήρωση κάθε Γιούρογκρουπ, αφού μας έχουν ρουφήξει τα σπλάχνα και μας καταβαραθρώνουν στον γκρεμό –με τη συναίνεση των εθνοσωτήρων μας ασφαλώς, που για λόγους ευπρέπειας δεν το ξέρουν το «όχι»–, εξέρχονται της αιθούσης κι αρχίζουν τις ιησουίτικες γαλιφιές, αίτινες κάθονται σαν αλάτι στις χαίνουσες πληγές μας.

Επικροτεί την πρόοδο της Ψωροκώσταινας η Κάγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζει τις θυσίες του πόπολου ο Σόιμπλε, διακρίνει φως στο βάθος του τούνελ ο φιλέλλην Μοσκοβισί, προβλέπει ότι η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική ο Ντόναλντ Ντακ Τουσκ, εικάζει ενίσχυση της ανάπτυξης το ιερακόμορφο πτηνό της συνομοταξίας Λαγκάρντ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Οι δικοί μας αρπάζονται απ’ τις ως άνω δηλώσεις και πανηγυρίζουν. Με το δίκιο τους. Διότι, υπογράφοντας τα αλλεπάλληλα μέτρα, εξασφαλίζουν κάνα σκάρτο εξάμηνο στους θώκους.

Λεβέντικη και πανομοιότυπη στάση έχουν κρατήσει ώς τώρα ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος, ο Μπένι και ο ΘΑμαράθ. Ο ΘΑλέξης όμως διαφέρει. Είναι αριστερός στο κάτω κάτω – δεν πάει πιο κάτω. Καυχησιολογεί και μεγαλορρημονεί με ουρανομήκεις ιαχές θριάμβου που διαπερνούν τα επουράνια. Επαγγέλλεται το οριστικό τέλος των μνημονίων κι ας γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα ότι κέρδισε μονάχα ασαφείς διπλωματικές διατυπώσεις. Αναρωτιούνται πολλοί γιατί φουσκώνει σαν διάνος, ενώ όφειλε να κατεβάζει πλερέζες. Μα είναι πασιφανές. Αποσκοπεί στο να αποδομήσει τον εσμό των θεσμών, να τον εκμηδενίσει, να τον παλαβώσει, να τον οδηγήσει στην παράνοια.

Αναμφιβόλως μόνη μας ελπίδα να αλλάξει τακτική η νεοφιλελεύθερη νομενκλατούρα των Βρυξελλών είναι να παραφρονήσει. Ο μοναδικός που κατάφερε να τρελάνει προς το παρόν, πάντως, είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Μεταξύ μας, δεν ήθελε και πολύ. «Η κυβέρνηση ενεργεί σαν να βρίσκεται στα πρόθυρα του φρενοκομείου» υποστήριξε ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων. Οι διαταραγμένοι ως γνωστόν θεωρούν ζουρλούς όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό τους...

 Δημήτρης Νανούρης (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: