13.6.17

Το υπ. Πολιτισμού «αδειάζει» τη ΔΕΗ...


...για τις ευθύνες στο Αμύνταιο... 
Η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου δεν οφείλεται στις...
ανασκαφές, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας στις αιχμές που άφηνε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε βάρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές γίνονται σε πολύ μικρό βάθος – από μισό έως δύο μέτρα, με μηδαμινή επίδραση στη στατική επάρκεια των εδαφών. Αντίθετα, οι εκσκαφές για την εξόρυξη λιγνίτη φτάνουν σε βάθος τα δεκάδες μέτρα. 

Η κατολίσθηση 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος, το πρωί του Σαββάτου, άλλαξε για πάντα τον χάρτη στην περιοχή γύρω από το ορυχείο. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και ο εξοπλισμός αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θάφτηκαν κάτω από το χώμα ενώ κρίθηκε αναγκαία και η απαλλοτρίωση του χωριού Ανάργυροι, 220 μόνιμων κατοίκων. 

Γνωστός εδώ και εβδομάδες ο κίνδυνος

Η ΔΕΗ είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί για τον κίνδυνο κατολίσθησης καθώς, οι ρωγμές στα σπίτια του χωριού είχαν πολλαπλασιαστεί. Μάλιστα οι ειδικοί που παρακολουθούσαν το φαινόμενο, είχαν κλείσει το ορυχείο για λόγους ασφαλείας από τις 3 Ιουνίου. 

Ειδικοί εκτιμούν πως η συνολική ζημιά από την κατολίσθηση ενδέχεται να ξεπεράσει σε οικονομικό κόστος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ: 800 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν μόνο οι τέσσερις γερανοί που θάφτηκαν και θεωρούνται ολοκληρωτικά κατεστραμμένοι, ενώ το κόστος απομάκρυνσης των χωμάτων, αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει τον μισό «λογαριασμό» για την μετεγκατάσταση των κατοίκων των Αναργύρων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείου Πολιτισμού, οι ανασκαφές στο λιγνιτωρυχείο είχαν ολοκληρωθεί κατά 90% και το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είχε ήδη αποδοθεί στην Επιχείρηση για τη συνέχιση των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων.

Αλλά ακόμα και στο τμήμα όπου συνεχίζονταν οι ανασκαφές, αυτές γίνονταν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΔΕΗ και, σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας αποτελεί υποχρέωση της Επιχείρησης. 

Στη θέση «Ανάργυροι ΧΙΙΙα», διατηρούνταν μικρό τμήμα ενός προϊστορικού οικισμού (συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων) που κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού.  Τα αρχαιολογικά τεκμήρια από την σκαπάνη είχαν μετακινηθεί πριν από την κατολίσθηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: