28.6.17

Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2016 από τους 66 δήμους της Αττικής κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φυλής 1.789.331 τόνοι απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει υπό μία έννοια ότι καθημερινά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας παράγονται περίπου...
4.900 τόνοι απορριμμάτων.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτές οι ποσότητες συσσωρεύονται καθημερινά σε όγκους απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων της Αττικής στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Ολες αυτές τις ημέρες οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, μαζεύοντας κάποια σκουπίδια, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στον ΧΥΤΑ Φυλής περνάει ένα 15% των απορριμματοφόρων με αστικά απορρίμματα.

Πώς γίνεται και σε ορισμένες γειτονιές οι κάδοι είναι άδειοι, ενώ σε άλλες τα σκουπίδια ξεχειλίζουν; 

Πρώτον, δεν τελούν όλα τα δημοτικά αμαξοστάσια υπό κατάληψη. Από τους 66 δήμους, υπάρχουν 5-6 όπου εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια, ενώ άλλοι 10... υποαπεργούν. Κοινή συνισταμένη, ότι έχουν λίγους ή καθόλου συμβασιούχους. 

Δεύτερον, σε άλλους δήμους υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων ώστε να υπάρχει μια «ισορροπία» στην αποκομιδή.

Πού πάνε όμως τα σκουπίδια με τον ΧΥΤΑ Φυλής κλειστό;

Ορισμένοι δήμοι διαθέτουν Σταθμό Μεταφόρτωσης και τα εναποθέτουν εκεί, περιμένοντας την ώρα που θα μπορέσουν να τα θάψουν στη χωματερή. 

Αλλιώς, παραμένουν στα απορριμματοφόρα ή σε νταλίκες με χωρητικότητα 30 τόνων (ίση με 10 μικρών απορριμματοφόρων 3 τόνων ή 3 μεγάλων απορριμματοφόρων 10 τόνων), μέχρι και αυτά να βρουν τον δρόμο τους προς τον ΧΥΤΑ.

Πέρα από την περιγραφή των παραπάνω, συνδικαλιστές δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον φόβο ότι δημοτικές διοικήσεις έχουν ήδη... κρύψει τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές... 

Δεν υπάρχει στην Αττική δήμος που να έχει ιδιωτικοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας, πλην του Δήμου Ωρωπού που έχει εκκινήσει σχετικές διαδικασίες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: