17.6.17

Χαρίτσης: Η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλά για το ΕΣΠΑ...

Χαρίτσης: Η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλά για το ΕΣΠΑ - Media«Αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της...
δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης», χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, η απόφαση «διασφαλίζει εκταμίευση ενός ποσού σημαντικά μεγαλύτερου των δανειακών υποχρεώσεων ώστε να αποπληρωθεί και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιγράφει με σαφήνεια τον μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, καθορίζει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα πολύ πιο ήπια από αυτά που ισχύουν για τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης με την για πρώτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και κυρίως δεσμεύει το Eurogroup για την παροχή όλης της αναγκαίας υποστήριξης ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην ώρα του και η Ελλάδα να βγει στις αγορές».

Αναφέρει ακόμα ότι εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθεί μια δέσμη δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ καταλογίζει στη ΝΔ ότι παρέδωσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε «τραγική κατάσταση», καθώς είχε «χαμηλή απορρόφηση, προεκλογικές εντάξεις ανώριμων έργων, τεράστιες υπερδεσμεύσεις, και τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, σταματημένα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να επιστρέψει στην Επιτροπή 3 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος, τέλος, στις επιδόσεις της παρούσας κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, υπογραμμίζει ότι επιτεύχθηκε οκταπλάσια απορρόφηση σε σχέση με την προηγούμενη στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου, και συγκεκριμένα από 1,5% στο 11.4%...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: