13.6.17

Το Μενίδι δεν είναι «εσωτερικός εχθρός»...

Κατά τον Θουκυδίδη, ήταν ο «πολυανθρωπότερος» δήμος της πόλης-κράτους των Αθηνών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια εντοπίστηκε το...
κέντρο λατρείας της Ιππίας Αθηνάς, ένα αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο νεκροταφείο που έχει ανασκαφεί ώς τώρα, με 400 τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα, οδικές αρτηρίες, αρδευτικά έργα, ρωμαϊκές βίλες.

Ολα αυτά, που φανερώνουν τον πλούτο και την άνθηση των Αχαρνών επί αιώνες, θα μπορούσαν να είναι τα κλειδιά για την άνθησή τους σήμερα. Αντ' αυτού, ο Δήμος Αχαρνών -όπου και το Μενίδι- έρχεται στο φως της επικαιρότητας κάθε φορά με δραματικά χαρακτηριστικά: αυτή τη φορά με τον φόνο ενός μικρού παιδιού και ένα ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον των Ρομά κατοίκων του.

Το Μενίδι έχει αναμφισβήτητα πολλά προβλήματα, αλλά δεν είναι το πρόβλημα. Αυτή η περιοχή-σταυροδρόμι για ανθρώπους πολλών φυλών κι εθνοτήτων, με τις πολλές κουλτούρες, θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα συνύπαρξης, παράδειγμα ανοχής και αλληλεγγύης. Να αναδεικνύει την πλουσιότατη κληρονομιά των Τσιγγάνων με τα υπέροχα τραγούδια, την πλούσια γλώσσα, τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα.

Γιατί δεν είναι; Κυρίως γιατί η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια -παρά τις υψηλού φρονήματος, αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας διακηρύξεις της- έχει αφήσει την περιοχή και τους κατοίκους της τόσο μόνους, που σε πολλούς δημιουργείται η εντύπωση ότι το Μενίδι είναι αποθήκη ψυχών. Υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης στο Μενίδι; Ασφαλώς. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την αύξηση της αστυνόμευσης; Ασφαλώς όχι. Οσο η περιοχή θα παραμένει φτωχή, παραμελημένη από την πολιτεία, χωρίς παρεμβάσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα δίνουν δυνατότητες σε όλους τους πολίτες της, το Μενίδι θα παραμένει «γκέτο» και οι Ρομά εύκολος στόχος για όσους αναζητούν «εσωτερικό εχθρό».

Ηδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης είχε επισκεφθεί το Μενίδι, εξαγγέλλοντας ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, ενώ είχε συνοψίσει τη στάση της νέας, τότε, κυβέρνησης στη φράση «το Μενίδι είναι στοίχημα για εμάς». Στοίχημα -και μάλιστα ανοιχτό- παραμένουν το Μενίδι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος και ένα πλήθος άλλων περιοχών όπου το μεγαλύτερο «έγκλημα» των κατοίκων είναι η φτώχεια τους...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: