20.6.17

Παραμένει σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία...

Παραμένει σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία, απειλή οι υψηλές θερμοκρασίες απειλή οι υψηλές θερμοκρασίες...

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φονική πυρκαγιά που μαίνεται στην Πορτογαλία. Σήμερα αναμένεται το...
θερμόμετρο να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και μαζί με τους ανέμους που πνέουν, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αναζωπύρωση εστιών που έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας λένε πως παρότι το 70% της φωτιάς είναι υπό έλεγχο, το κομμάτι που απομένει προκαλεί «μεγάλη ανησυχία».

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες από το Σάββατο.

Τελευταίο θύμα ένας 40χρονος πυροσβέστης που υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Πολλά από τα θύματα άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα ή κοντά στα αυτοκίνητά τους καθώς επιχειρούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 130.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή γύρω από το Pedrógão Grande, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λισαβόνας.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Elisio Oliveira δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εναπομείνασες εστίες της φωτιάς. Περιέγραψε ως «περίπλοκη» την επιχείρηση κατάσβεσης και επισήμανε πως πολλοί πολίτες αναγκάζονταν να εκκενώσουν τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά, που εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλά μέτωπα, δίνουν πάνω από χίλιοι πυροσβέστες.

Μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι το χωριό Nodeirinho. Τριάντα σοροί βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα κι άλλες 17 δίπλα τους, στον δρόμο N-236. Τα πορτογαλικά μέσα τον έχουν χαρακτηρίσει «δρόμο του θανάτου».

Στα βόρεια, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Pobrais, οι περισσότεροι την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες.

«Έχω δει πολλές φωτιές, καμιά δεν ήταν έτσι. Ο τρόπος που εξαπλωνόταν… η ταχύτητα…» σχολίασε ένας κάτοικος του χωριού.

«Η φωτιά δεν εξαπλώθηκε από το έδαφος αλλά από τον αέρα, στο ύψος των δέντρων. Μέσα σε πέντε λεπτά καίγονταν τα πάντα σε ακτίνα περίπου δέκα χιλιομέτρων» περιέγραψε ένας κάτοικος του χωριού Figueiro.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε τριήμερο πένθος στη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς.



newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: