14.6.17

Τη συνταγματική αναθεώρηση προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας...

Μπορεί στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης να αποφασίζουν αύριο για τη καταβολή της δόσης και το μέλλον του χρέους, ωστόσο στην κυβέρνηση επιθυμούν να...
τρέξουν μια σειρά από ζητήματα που εδώ και καιρό εκκρεμούν, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

Την Πέμπτη στις 18:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστήμιου Αθηνών ομάδα συνταγματολόγων και πολιτικών επιστημόνων, που από την αρχή έχουν πρωταγωνιστήσει στο εγχείρημα, θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συντονιστής θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην ομάδα των συντακτών της «Πρότασης για μια προοδευτική αναθεώρηση», πέρα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών συμμετέχουν ο Χρ. Βερναρδάκης, ο Α. Δημητρόπουλος, ο Κ. Ζώρας, ο Κ. Χρυσόγονος και ο Η. Νικολόπουλος.

Οι αλλαγές που θα προταθούν και θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση της ποινικής ασυλίας του πολιτικού προσωπικού, η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, η λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση αν αποτύχει η Βουλή σε δυο διαδοχικές ψηφοφορίες, η καθιέρωση μέγιστου αριθμού θητειών για τους βουλευτές, η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.α.

Στα ζητήματα που θα συζητηθούν εκτενώς περιλαμβάνονται η διακριτότητα κράτους - εκκλησίας, η διενέργεια δημοψηφισμάτων με τη συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών των πολιτών, αλλά και προτάσεις για ρητή απαγόρευση της άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρώνονται μέσα στις εβδομάδα οι περιφερειακές συναντήσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου η β΄ φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Συνολικά η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου και έως τις 15 του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχει συνταχθεί μια συνοπτική έκθεση πρώτων συμπερασμάτων. Η τελική έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: