22.6.17

Η Δύση δεν έχει πάρει μυρωδιά, τι μαγειρεύει η Ευρασία...


Στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που ιδρύθηκε το 2001, έγιναν μέλη τόσο η Ινδία όσο και το...
Πακιστάν, για να συναντήσουν τα ήδη μέλη, τη Ρωσία, την Κίνα και τέσσερα –σταν της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν).

Τώρα λοιπόν, ο ΟΣΣ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός –σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό- στον κόσμο, αλλά ενώνει και τέσσερις πυρηνικές δυνάμεις. Το G-7 έχει χάσει τη σχετική του σημασία, όπως κατέδειξε η τελευταία σύνοδος στην Ταορμίνα. Οι εξελίξεις τώρα πια συμβαίνουν στο G-20, αλλά και στο εναλλακτικό G-8.

Μονίμως υποτιμημένος από τη Δύση για μιάμιση δεκαετία σαν λέσχη διαλόγου, ο ΟΣΣ αργά αλλά σταθερά, προωθεί ένα πρότυπο που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίν αξιολογεί ως «ένα νέο τύπο διεθνών σχέσεων που προάγει τη συνεργασία χωρίς να δημιουργεί ηττημένους».

Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς όταν έχεις Κίνα, Ινδία και Πακιστάν στην ίδια ομάδα. 

Το σήμα κατατεθέν του ΟΣΣ, οι κινήσεις δηλαδή κάτω από το ραντάρ, είναι πολύ διακριτικό. Η αρχική έμφαση, καθώς μπαίναμε στην εποχή μετά τη 9/11, ήταν να χτυπηθούν αυτά που οι Κινέζοι χαρακτηρίζουν ως «τα τρία κακά»: την τρομοκρατία, τα αποσχιστικά κινήματα και τον εξτρεμισμό. Το Πεκίνο –και η Μόσχα- από την αρχή σκέφτονταν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και τους συνδέσμους τους στην Κεντρική Ασία, ειδικά το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (ΙΚΟ)...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: