14.6.17

Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι...

Βρίσα, Λέσβοςγια τις ζημιές στη Λέσβο...

Επιτροπή εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων συγκροτήθηκε στη...
Λέσβο, ενώ μικροσεισμοί εξακολουθούν να σημειώνονται στο νησί. Κλειστά τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο Λέσβου, για προληπτικούς λόγους.

Η επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της ελέγχοντας κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Έργο της είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες.

Μάλιστα, η περιφερειάρχης έχει υποβάλει αίτημα στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού να διατεθεί προσωπικό του ΓΕΣ με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, για να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στελεχώνοντας τις αντίστοιχες επιτροπές.

Όπως ανακοινώθηκε οι πολίτες και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ελεγχθούν τα κτίριά τους μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τηλέφωνο 2251352115.
Σε ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας

Σε ξενοδοχεία των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής μεταφέρθηκαν σήμερα οι σεισμοπαθείς της Βρίσας που το προηγούμενο βράδυ φιλοξενήθηκαν στον καταυλισμό που είχε στηθεί με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

Στον καταυλισμό φιλοξενήθηκαν συνολικά 60 άτομα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, οι διαμένοντες στα ξενοδοχεία έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.
Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι και αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου, τα σχολεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναστέλλοντας τη λειτουργία δύο κτιρίων του ιδρύματος, προκειμένου να ελεγχθούν μετά τον σεισμό.
Πού διαπιστώθηκαν ζημιές

Από την αυτοψία στα κτίρια της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης από στελέχη της Κεντρικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (ΚΔΤΥ )διαπιστώθηκαν τα εξής:

- Απέναντι από το «Χατζηγιάννειο» κτίριο, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 13, υπάρχει κτίριο που παρουσιάζει βλάβες και πιθανώς είναι επικίνδυνο. Σύμφωνα με την ΚΔΤΥ, η διέλευση από αυτό το σημείο κρίνεται επικίνδυνη και απευθυνόμενη στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ζήτησε να ελεγχθεί το κτίριο και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας.

- Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου στην οδό Καραντώνη 11. Επίσης ζημιές υπάρχουν στον θόλο της κεντρικής εισόδου, στους θόλους των αντίστοιχων εξωτερικών θυρών στους υπερκείμενους ορόφους, στον θόλο της πίσω εξωτερικής πόρτας, αλλά και τις αντίστοιχες πόρτες στους υπερκείμενους ορόφους, σε εσωτερικούς τοίχους, φέροντες ή μη, σε γωνίες κ.λπ. Επίσης, υπάρχουν πολλές ρωγμές διαπιστώθηκαν και στις δύο πλευρές του τοίχου.
Τραπεζικός λογαριασμός

Ο δήμος Λέσβου άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για την προσφορά οικονομικής βοήθειας προς τους πολίτες της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό.

Πρόκειται για τον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ με IBAN GR16 0110 4150 0000 4155 4532 758.

Κατά την κατάθεση, ο δήμος παρακαλεί τους πολίτες να δηλώνουν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, για την έκδοση των νομίμων παραστατικών...

• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: