13.6.17

«Δεν θα συζητήσουμε την ονομασία της ΠΓΔΜ»...

Συνάντηση του Νίκου ΚοτζιάΌλα «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στα μηνύματα που έλαβε από...
τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, μετά τη συνομιλία τους στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα συζητηθεί το ονοματολογικό στην αυριανή του συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ στην Αθήνα, την ώρα που η νέα πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το ελληνικό βέτο και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εξετάζει το ζήτημα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη».

Διευκρίνισε ότι συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και πώς αυτές θα προχωρήσουν, καθώς από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας» εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

Ανέφερε δε ότι «ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις -όπως κάνει το Μαυροβούνιο- αλλά και κάθε κράτος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα να αφομοιώνει την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του».

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό και τη δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 28 Ιουνίου, είπε ότι δεν θα υπάρχει πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από τον ίδιο αν το λύσουμε, «όταν λύσουμε τις συνθήκες των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων»...


efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: