16.6.17

Πάρ' τα μπαμπά...

Το σχόλιο του Μπάμπη ξεκίνησε με ποδοσφαιρική διάλεκτο. Κερδίζουμε ή χάνουμε. Kαι κάπου στο βάθος ελλόχευε ο συνειρμός: Ήμασταν πάντοτε παιχτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές (Φατμέ). 

Πέρασε στη συνέχεια στον "πιο καλό τον μαθητή" (Ζαμπέτας) για να καταλήξει σε...
Μάρκο Σεφερλή (εκείνο το φοβερό το σκετσάκι στο οποίο υποδυόταν ένα παίχτη του Deal κι ο γιος του από το κοινό του φώναζε να δεχτεί την προσφορά του τραπεζίτη: "Πάρ' τα μπαμπά"). 

Στην πολιτική και οικονομική τους διάσταση ο Μπάμπης τα τοποθέτηση ως εξής: 

ΣΙΑ: Κερδίζουμε; 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Κερδίζουμε όλα όσα ήταν δυνατόν να κερδιθούν αυτή τη στιγμή. 

ΣΙΑ: Τι είναι το διαφορετικό σε σχέση με πριν τρεις εβδομάδες. Γιατί έκανε και τη δήλωση ο Σόιμπλε και θέλουμε να καταλάβουμε αν ήταν σκέτη κακία ή είχε δόση αλήθειας. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Για να μην είμαι κακός δεν θα πω ότι άλλαξε θέση ένα κόμμα, γιατί μπήκαν ορισμένα πράγματα που δεν υπήρχαν την 22α Μαΐου, όπως είναι το 2%. Τα χρειάζονται αυτά για να φτιάξουν επιτέλους τη λύση για το χρέος. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και φαίνεται ότι και ο πρωθυπουργός επιτέλους το κατάλαβε, είναι ότι αυτή η λύση τεχνικά δεν ήταν έτοιμη έτσι κι αλλιώς. Βεβαίως δεν είχαν και καμία διάθεση να του τη δώσουν. Κακά τα ψέματα δεν τον εμπιστεύονται πλέον για να του δώσουν κάτι που θα πρέπει να πολεμήσει κι άλλο να το πάρει όταν θα γίνει συζήτηση για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο για να μπει στην επόμενη συμφωνία. Δεν του έχουν εμπιστοσύνη ότι θα είναι ένας καλός μαθητής κι ας γράφει ό,τι θέλει ο Λοράν Ζοφρέν στη Liberation. Αυτή η συμφωνία θα έλεγα ότι για τον κ. Τσίπρα είναι συμφωνία να την πεις στο ποτήρι. 

ΣΙΑ: Εξαρτάται τι έχει μέσα το ποτήρι. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Ή αν το βλέπεις μισογεμάτο ή μισοάδειο, ή αν θα το πεις με μια ή με δυο ρουφηξιές. Θα το πιει τελικά με δυό. Άρα δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται εδώ να λένε στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Γιατί δίνει αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η οικονομία και η κοινωνία. Ένα "ουφ, τελειώσαμε, μπορούμε να συνεχίσουμε τώρα". 

ΣΙΑ: Δεν είναι μόνο το ουφ είναι και λεφτά. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Είναι πολλά λεφτά και έχω την εντύπωση ότι είναι ακόμα περισσότερα από αυτά της δόσης. Ότι υπάρχει και η υπόσχεση ότι στο αναπτυξιακό κομμάτι, τα δάνεια Ζουνκερ και άλλα χρήματα, ότι και αυτά θα έρθουν με το παραπάνω στην Ελλάδα αρκεί να βρούμε τρόπο να τα απορροφήσουμε. Άρα τελειώνει μια κακή περίοδος και μπορεί η Ελλάδα να δει ένα θετικό αφήγημα από εδώ και πέρα. Είναι σε θέση αυτό να το καταλάβουν ή θα πάρει ξανά τον Τσακαλώτο να του πει σπάσ’τα όλα, γύρνα στην Αθήνα. Δεν νομίζω γιατί κατάλαβε κι ο ίδιος στη σύνοδο κορυφής δεν είναι ένα λύκειο νεολαίων που πας να κάνεις κατάληψη. Δεν υπάρχει Eurogroup να του εισηγηθεί τίποτα παρά μόνο αυτά που σήμερα είναι στο τραπέζι. Είναι τελευταία ευκαιρία να τα πάρουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: