10.6.17

Γαλλία: Σαρωτική νίκη Μακρόν και ρεκόρ αποχής...

Φωτογραφία: AP/ Thibault Camusπροβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές...

Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους δεν πρόκειται να ψηφίσει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή, σύμφωνα με τις...
δημοσκοπήσεις.

Οι έρευνες προβλέπουν σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ρεκόρ αποχής που θα φτάνει το 48%. Στις εκλογές του 2012, η αποχή ήταν 42,78%, ενώ οι σχολιαστές αποδίδουν το αναμενόμενο ρεκόρ στην κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά και στην πεποίθηση ότι είναι σίγουρη η ευρεία νίκη του Μακρόν.

Ο στόχος του Γάλλου προέδρου για απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της γαλλικής Βουλής. Ετσι, πλέον στη χώρα μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα, αφήνοντας σχεδόν άφωνη την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για δε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ' ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών. Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε την Παρασκευή προκαταρκτική έρευνα.

Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.

Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του. Ηδη υπάρχουν «φωνές» για παραίτησή του, αν και εκτιμάται ότι η αποδυνάμωσή του δεν μπορεί να πλήξει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει...

Πηγή: ΑΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια: