15.6.17

Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί...

Τερέζα Μέιαπό Δευτέρα Brexit...

«Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός για την Έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησαν σήμερα να...
εκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις του Άρθρου 50 τη Δευτέρα 19 Ιουνίου».

Με τον τρόπο αυτό η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και παρά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, που πολλοί εκτιμούσαν ότι ίσως οδηγούσε σε καθυστέρηση της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βρετανία, ενώ η νέα Βουλή θα συγκληθεί σε σώμα στις 21 Ιουνίου.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι δείχνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει τη διαδικασία ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ε.Ε.
Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις

Καθώς το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών άφησε να ακουστούν οι φωνές όσων επιθυμούν ένα «ηπιότερο» Brexit, με παραμονή στην τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. οι πρώτοι μήνες της διαδικασίας θα «είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη μελλοντική πορεία».

Ωστόσο, ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει το μήνυμά της στη Βρετανία ότι ακόμη και αν αποφασίσει να διεκδικήσει το «ήπιο» Βrexit, οι συνομιλίες θα είναι σκληρές και απαιτητικές.

Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. έχουν εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά, εασφαλίζοντας ευνοϊκούς όρους και για τους πολίτες που ζουν στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή όμως αξιωματούχος των Βρυξελλών τόνιζε σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters: «Εάν αρνηθούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα, δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει ελαστικότητα στη συζήτηση για το ποσό».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει αναγνωρίσει ότι το ποσό των 60 δισ. ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία είναι «ευαίσθητο θέμα» και η ταχεία λήψη απόφασης επί του θέματος θα βοηθήσει στη σύναψη συμφωνίας εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.
Η σύνοδος της 22ας Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου. Οι έως και πολύ πρόσφατα δηλώσεις της για αποχώρηση της Βρετανίας ακόμη και χωρίς συμφωνία -ακόμη και αν ήταν μπλόφα- έχουν θεωρηθεί προκλητικές από τους Ευρωπαίους.

Στη σύνοδο λοιπόν αναμένεται να διευκρινιστούν οι προθέσεις της...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: