20.6.17

Πετρόπουλος: το πάγωμα στις μειώσεις συντάξεων...

Πετρόπουλος: το πάγωμα στις μειώσεις συντάξεων είναι επιβεβαίωση ότι η οικονομία θα πάει καλάείναι επιβεβαίωση ότι η οικονομία θα πάει καλά...

Την διπλή θηλιά που έθεσε η κυβέρνηση σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους αποτυπώνουν τα στοιχεία για την πορεία λειτουργίας του ΕΦΚΑ καθώς κατά το...
τελευταίο πεντάμηνο τα έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση στόχων, δηλαδή περαιτέρω αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες υπολείπονται ακόμα και των στόχων που έθεσαν οι δανειστές, καθώς εκκρεμεί η απονομή χιλιάδων συντάξεων και εφάπαξ επιδομάτων.

Το ζήτημα δε των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων αλλά και των δυσβάσταχτων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν όσοι εμφανίζουν μικρά αγροτικά εισοδήματα τέθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν και φέρουν την νομοθετική ευθύνη του νόμου Κατρούγκαλου.

Το «εκρηκτικό» πρόβλημα με τις καθυστερήσεις απονομής συντάξεων αποτυπώνεται στα νούμερα που παρέθεσαν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 264.921 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και 62.652 αιτήσεις για εφάπαξ. Από αυτές οι 138.899 αφορούν κύριες συντάξεις. Οι 60.957 αιτήσεις κατατέθηκαν πριν την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου (31.5) και οι 77.942 μετά την έναρξη του νόμου. Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 62.652 αιτήσεις  εφάπαξ και 126.022 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης.

Τ. Πετρόπουλος: το πάγωμα στις μειώσεις συντάξεων είναι επιβεβαίωση ότι η οικονομία θα πάει καλά
Ωστόσο, παρά την απογοητευτική εικόνα που κρατά σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος δεν δίστασε να πει πως «για εμάς είναι χαρά να μιλάμε για τον ΕΦΚΑ. Όσα προβλήματα έχει ο ΕΦΚΑ τα κληρονομήσαμε. Εμείς απολογούμαστε μόνο για όσα επιτυγχάνουμε».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως «Οι κατώτερες συντάξεις αυξήθηκαν. Οι χαμηλές συντάξεις αυξήθηκαν. Περίπου 344 χιλ. συντάξεις θα έχουν αύξηση τουλάχιστον 48 ευρώ ενώ θα έχουμε και άλλες αυξήσεις από το 2023 και μετά».
Σαν να μην έφτανε αυτό είπε πως το προαπαιτούμενο που ψηφίστηκε πρόσφατα για περαιτέρω πάγωμα της αύξησης των συντάξεων και για το 2022 αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία θα πάει… καλά!
«Η αξίωσή τους (σ.σ. των δανειστών) να πάμε πιο πίσω την αύξηση συντάξεων είναι επιβεβαίωση ότι θα πάει καλά η οικονομία» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Θα επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Όπως επιβεβαιώθηκε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός των κύριων και επικουρικών σύνταξαν».
Πάντως, τον κ. Πετρόπουλο διόρθωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης που επισήμανε πως «όχι μόνοι δεν είχαμε αύξηση των κατώτερων συντάξεων αλλά είχαμε μείωση κατά 74 ευρώ. Δεν είπατε την αλήθεια».

ΕΦΚΑ: στόχος να μείνουν σε εκκρεμότητα 70 χιλ συντάξεις εως τέλος 2017

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης υποστήριξε πως στόχος των υπηρεσιών είναι να εκδίδουν 20.000 νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κάθε μήνα. «Ηδη έχουμε βγάλει 9 χιλ αποφάσεις εντός του Ιουνίου» είπε για να εξηγήσει πως ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί προκειμένου να απορροφηθεί η επιχορήγηση των 860 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος είπε ότι με τον νέο νόμο εκδόθηκαν 2.35 συντάξεις ενώ υποστήριξε πως «στόχος μας είναι να μείνουν 60-70 χιλ συντάξεις σε εκκρεμότητα έως και τον ερχόμενο Νοέμβριο. Να περιοριστεί ο χρόνος απονομής σύνταξης σε 3 μήνες.
Ο κ. Μπακαλέξης είπε ότι τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου 2017 δείχνουν πως «τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δις ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%. Από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών είχαμε έσοδα 781 εκατ. έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,070 δις ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών δημοσίου υπολείπεται κατά 71 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ - υπέρβαση 37 εκατ. ευρώ – ενώ οι αποδόσεις περιουσίας εκτός ΔΕΗ ανήλθαν σε 127 εκατ  ευρώ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών Αθανάσιος Καποτάς παραδέχθηκε πως «Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στον πολίτη αυτά που οφείλουμε και να δώσουμε τα λεφτά του στην ώρα τους» για να εξηγήσει «εκκρεμούν 62.000 αποφάσεις που πρέπει να βγουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ήδη το ταμείο παίρνει κρατική επιχορήγηση και όποιο κενό παρουσιαστεί είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα αποθεματικά ταμείου επαρκούν. Είμαι βέβαιος ότι τέτοια εποχή του χρόνου δεν θα έχουμε καμία εκκρεμότητα στο εφάπαξ».
Αναφορικά με τα επικουρικά είπε πως «έχουμε 126.000 εκκρεμότητες συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε πως «Τα αποθεματικά του τομέα πρόνοιας και του τομέα επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 2,5 δις ευρώ στο κάθε ένα»...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: