14.6.17

Η Βουλή καλεί τα κόμματα να πάρουν θέση...

για το θέμα του χρέους...

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην αντιπολίτευση η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να καλέσει τα κόμματα να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι...
επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή», λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο.

Τα επιτελεία της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το προεδρείο της Βουλής αναλαμβάνει ρόλο που απέχει από τις θεσμικές του αρμοδιότητες, προκειμένου - όπως υποστηρίζουν - να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξιμου για αναζήτησή «συνενόχων» για το διαφαινόμενο διαπραγματευτικό φιάσκο για το χρέος και για προετοιμασία ενδεχόμενης πρότασης για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Να σημειωθεί οτι η πρόταση του προέδρου της Βουλής έγινε μέσω της νέας «υπηρεσίας» του site του κοινοβουλίου με τίτλο «Το Θέμα της ημέρας»! Στο κείμενο δε που αναρτήθηκε και εκφράζει τις θέσεις του προεδρείου του κοινοβουλίου αναπαράγονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή, στις 18 Μαΐου και στις 9 Ιουνίου 2017, όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο για να επεκταθεί στα λεγόμενα αντίμετρα υπογραμμίζοντας «καθώς και την υπερψήφιση των αντίμετρων της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Eurogroup (άτυπη συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης) με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική πλευρά -όπως εξήγησε στο χθεσινό (13-6-2017) υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- επιδιώκει λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους. Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση τριών παραμέτρων: Πρώτον, των αναγκαίων μέτρων για το χρέος, δηλαδή (α) περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, (β) επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, (γ) επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, των ρυθμών ανάπτυξης. Τρίτον, των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως, τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: