10.6.17

Π. Καμμένος: Ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας ήταν οι ΗΠΑ...


Δείτε φωτογραφίες από τον χαιρετισμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας, για τα 70 χρόνια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC)...
«Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. 

Την ίδια...
στιγμή, ο κ. Καμμένος άσκησε κριτική κατά των Γερμανών -τους οποίους δεν κατονόμασε- επισημαίνοντας: «Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτήν τη χώρα». 

Και συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας ενώπιον του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ: «Για αυτό το λόγο θέλουμε να υποστηριζόμαστε από τις ΗΠΑ σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας». 

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ των ΗΠΑ είναι σημαντική για την ελάφρυνση της χώρας μας, την ελάφρυνση όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής». 



«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το Ναυτικό, ώστε να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη ως το Σουέζ. Αν δεν διακόψουμε τώρα τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, παράνομου πετρελαίου, είναι αδύνατο να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας για να επεκτείνουμε τη δυνατότητα στο Ναυτικό και την Αεροπορία επειδή η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ» συνέχισε ο κ. Καμμένος. 

«Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά την χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης εργαζόμαστε για αυτό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

Διαβάστε το χαιρετισμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τα 70 χρόνια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC):

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση να παραστώ σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση για την επέτειο των 70 ετών της στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύεται από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC), την πρώην Μικτή Ομάδα Στρατιωτικής Βοήθειας  των ΗΠΑ προς την Ελλάδα (Joint Military Aid Group, Greece), το οποίο λειτουργεί από το 1947 και επιτελεί σημαντικό έργο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.



Η Ελλάδα το 1949, μετά από μία δεκαετία καταστροφικών γεγονότων τα οποία επηρέασαν σοβαρά τόσο τις εσωτερικές της δομές όσο και την οικονομία της, κατάφερε, σύμφωνα με ιστορική κυβερνητική απόφαση, να τεθεί υπό την επιρροή της Δύσης. Αναμφίβολα, αυτή η επιλογή, όπως αποδείχθηκε ιστορικά, συνέβαλε τα μάλα στην πρόοδο και ευημερία του λαού μας. 

Η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας. Το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, συνεισέφερε σημαντικά σε αυτήν την προσπάθεια η οποία έμελλε να επηρεάσει όχι μόνον το μέλλον της χώρας μας αλλά και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Η συνεργασία με το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας ήταν αποφασιστικό βήμα στην μεταπολεμική πορεία της Ελλάδας αφού, χάρη στην υποστήριξή του η χώρα μας μπόρεσε να εκσυγχρονίσει τις δομές της, να αναδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της εξοπλισμό, καθιστώντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή της φιλία και συνεργασία με τις ΗΠΑ στερεά βάση της εξωτερικής της πολιτικής. 

Το σχέδιο Μάρσαλ έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και έθεσε τα θεμέλια για ταχεία οικονομική ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από μηδενική παραγωγική δυνατότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φθάσαμε σε μία οικονομία που άρχισε να παράγει και να εξάγει.

Παραλλήλως, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελληνική επικράτεια κατέδειξε τη σημασία που απέδιδε η Δύση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.



Ασφαλώς, η θέση της η οποία βρίσκεται στο γεωστρατηγικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που ευνόησε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ οι οποίες τότε είχαν επιφορτιστεί με το βαρύ έργο της διασφάλισης της ασφάλειας και ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά, ακόμη και σήμερα, η συνεργασία μας συνεχίζεται αδιάκοπα,  ενώ η προστιθέμενη αξία της Ελλάδας αυξάνεται κι άλλο δεδομένου ότι αποτελεί άξονα σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ταυτόχρονα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία συμμετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας, όπως είναι ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ. 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η χώρα μου προσβλέπει στην εμβάθυνση των δεσμών μας και στη δημιουργία περαιτέρω δεσμών όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αλλά επίσης μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μας ευελπιστώντας να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις πολύ περισσότερο. 

Προς αυτό το σκοπό, το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο, λαμβανομένου υπόψη ότι η συνεργασία μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω και να καταστεί ουσιαστικός πυλώνας των οικονομικών και αμυντικών σχέσεών μας. Οι βιομηχανικές δομές της χώρας μας και η ήδη αποκτηθείσα από την εκτέλεση των συμβάσεων εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της άμυνας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν την ενδεχόμενη συνεργασία.

Άλλωστε, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ήταν και θα παραμείνει ισχυρή, πολυμερής, διαρκής και αξιόπιστη. Οι διμερείς μας σχέσεις οπωσδήποτε ξεπερνούν τις τυπικές διακρατικές σχέσεις. 

Για αυτό το λόγο, θα παραμείνουμε σταθερά αφοσιωμένοι στη στρατηγική μας συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και εντός του πλαισίου της Συμμαχίας.

Αυτά τα χρόνια, ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά, ήμασταν στην ίδια πλευρά στους δύο παγκοσμίους πολέμους, ήμασταν στην ίδια πλευρά στον Ψυχρό Πόλεμο, ήμασταν στην ίδια πλευρά στην Κορέα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ήμασταν στην ίδια πλευρά στα Βαλκάνια και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. 

Αλλά η επιλογή μας ήταν να συνεχίσουμε να είμαστε με το μέρος σας. Και τώρα είμαστε στην ίδια πλευρά για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία που είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και τη Δύση. 

Μετά από τα τελευταία γεγονότα στο Κόλπο, αναμένουμε τον χαρακτηρισμό  των Αδελφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σημαντικό ώστε οι περισσότερες χώρες να επιλέξουν με ποιου το μέρος θέλουν να είναι. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ. Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτήν τη χώρα. Για αυτό το λόγο θέλουμε να υποστηριζόμαστε από τις ΗΠΑ σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. 



Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ των ΗΠΑ είναι σημαντική για την ελάφρυνση της χώρας μας, την ελάφρυνση όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το Ναυτικό, ώστε να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη ως το Σουέζ. Αν δεν διακόψουμε τώρα τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, παράνομου πετρελαίου, είναι αδύνατο να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας για να επεκτείνουμε τη δυνατότητα στο Ναυτικό και την Αεροπορία επειδή η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ. 

Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά την χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης εργαζόμαστε για αυτό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια».

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: