27.6.17

Συνεδριάζει η Προανακριτική για Παπαντωνίου...

Γιάννος ΠαπαντωνίουΣτις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, με στόχο να...
καταβληθούν προσπάθειες για τη σύνταξη κοινού πορίσματος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην προανακριτική, Θανάσης Παφίλης, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει, «το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη παραγεγραμμένο».

Παράλληλα, κατηγορεί τόσο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «με δική τους ευθύνη δεν έγινε στην Προανακριτική Επιτροπή ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει και άλλες πλευρές σχετικά με τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού».

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου επέλεξε να αποστείλει στην Επιτροπή υπόμνημα αντί να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως.

Στο υπόμνημά του ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι η συμμετοχή του στην Επιτροπή θα είναι άνευ αντικειμένου διότι η Προανακριτική Επιτροπή -όπως σημειώνει- έχει επιλέξει να μην εξετάσει την ουσία της υπόθεσης για «ενδεχομένως εύλογους νομικούς λόγους».

Χαρακτηρίζει αυθαίρετες τις εκτιμήσεις ότι υπήρξαν απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στις συμβάσεις που συνήφθησαν επί υπουργίας του και τονίζει ότι οι εκτιμήσεις που εστιάζονται στην πλημμελή εφαρμογή των κανόνων επιμελούς διαχείρισης -στο μέτρο που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- αφορούν στο σύνολό τους το στάδιο υλοποίησής τους κατά τη διάρκεια άλλων υπουργικών θητειών.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι η σύναψη των συμβάσεων και οι όροι τους προκύπτουν από τον νόμο και ομόφωνες εισηγήσεις υπηρεσιακών οργάνων. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «η απόλυτη ανυπαρξία ένδειξης ή ίχνους στοιχείου οδήγησε στην ακόλουθη παραδοξότητα: την επίκληση, ως μοναδικού τεκμηρίου για βάσιμες υπόνοιες διενέργειας παράνομων πληρωμών προς τον υπογράφοντα, ότι ήταν «"κείνος που εισηγήθηκε υπέρ της επιλογής (του οπλικού συστήματος) προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο αποφάσισε την προμήθειά του"».

«Δηλαδή, ο υπουργός ο οποίος εισηγείται ως καθ' ύλην αρμόδιος -μετά από επεξεργασία ετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την σύμφωνη γνώμη όλων των παραγόντων όπως επιβεβαιώνεται από τις υπογραφές τους- τη λήψη απόφασης από συλλογικό κυβερνητικό όργανο για μια σύμβαση, καθίσταται αυτομάτως βασικός ύποπτος για δωροληψία (!)» σημειώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η προσφυγή σε “επιχειρήματα” αυτής της ποιότητας δεν εντάσσεται σε μια έντιμη προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: