19.6.17

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί...

Γιλντιρίμ σε Τσίπρα: Oι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν

«Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές».
-Τούρκος πρωθυπουργός: Oι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν.
Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση...
«Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει υπάρξει...
τόσο ενδιαφέρον στους λαούς μας να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Αυτό το βλέπουμε σε επίπεδο νέων ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "καλό επίπεδο συνεργασίας στο Προσφυγικό" και τόνισε ότι η συμφωνία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών και στη μείωση των θανάτων στο Αιγαίο.

«Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, με πολλά περιθώρια βελτίωσης», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

«Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές. Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου. Ότι η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε εξοπλισμούς, αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος και νομίζω δεν το επιθυμεί καμία πλευρά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε, πως, «συζητήσαμε με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και μοιράζονται κοινή μοίρα, κοινό μέλλον».
«Να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα που υπάρχει συμφωνία», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται βάσει του win win. Εμείς πρέπει να συζητούμε και να δημιουργούμε λύσεις. Η Τουρκία είναι στη φάση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωσης δεν συνέλαβε στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Εμείς θέλουμε να κάνουμε καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Για το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε: «Συζητήσαμε το θέμα των παραβιάσεων. Γίνονται εκατέρωθεν αυτές οι παραβιάσεις. Και το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και απευθείας επαφή μας θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα αυτά. Να βρούμε μια κοινή λογική για την επίλυση των προβλημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: