22.6.17

Παπαζάχος: Σε πλήρη εξέλιξη η ακολουθία του σεισμού στη Λέσβο...

Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμός
Για μία «ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη», έκανε λόγο μιλώντας "Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης", ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με το νέο...
σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη Λέσβο.

«Δεν λήγει μία ακολουθία ενός σεισμού 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ σε 4-5 μέρες. Η ακολουθία έχει πολύ μέλλον ακόμη μπροστά της δυστυχώς, υπό την έννοια ότι τέτοιες δονήσεις θα είναι συνηθισμένες και το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό άλλωστε θα είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει στους κατοίκους και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, οι οποίες συντονίζουν τα μέτρα προστασίας. Σημειώνεται πως ερευνητική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη- εδαφομηχανικοί, σεισμολόγοι και μηχανικοί- μεταβαίνει στο νησί έτσι ώστε να εντοπιστεί η αιτία οι βλάβες είχαν αυτή την εστίαση και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που θα φανούν χρήσιμα για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό ανοικοδόμησης της περιοχής .

 «Όταν έγινε ο σεισμός, μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μία παρατεταμένη μετασεισμική ακολουθία, με σεισμούς που θα πλησιάσουν και θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία θα έχει συνολική διάρκεια 5 μήνες, με πολύ μεγάλη ένταση την πρώτη εβδομάδα- 10 μέρες, αλλά η οποία θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει κι αυτή τη στιγμή» δήλωσε ακόμη ο καθηγητής Σεισμολογίας.

«Έχουμε πει ότι οι μετασεισμοί και οι ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να γίνονται όλο και πιο αραιά, αλλά δεν μικραίνουν τα μεγέθη», τόνισε, σημειώνοντας επίσης πως «το γεγονός ότι είχε γίνει τις προάλλες το 5,2, δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί, ότι μπορούμε να πάμε σε επικίνδυνα σπίτια χωρίς να φοβόμαστε. Κατά συνέπεια, η ακολουθία δεν ακολουθεί τους χρόνους που θα επιθυμούσαμε εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: