19.6.17

Πρώτες επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς...


Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, είχε σήμερα (Δευτέρα), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των...
ενημερωτικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Περίπου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δύο άνδρες να εκφράζουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, ενώ υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους θέση. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τα βρεθεί λύση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό. 

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο Σταύρος Θεοδωράκης έριξε βολές κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδα, ήταν αδικαιολόγητη και κόστισε στη χώρα. «Αν είχε τελειώσει νωρίτερα η διαπραγμάτευση, θα έπιαναν τόπο οι θυσίες των πολιτών», υπογράμμισε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση του ζητήματος. «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες. Σημασία έχει να ελέγξουμε όμως και τους "δικούς μας" που θέλουν να σαμποτάρουν μια λύση. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει τη στήριξή μας, όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν», σημείωσε.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε στον κ. Τσίπρα τις σοβαρές αντιρρήσεις του κόμματός του για τις ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, αναφέρθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ελέγξει» τον «απρόβλεπτο κ. Καμμένο». 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Λεβέντη. Έγινε η συμφωνία, είπε ο Βασίλης Λεβέντης στον κ. Τσίπρα αμέσως μετά την είσοδό του.

«Η συμφωνία για την έξοδο στις αγορές έγινε, θα δούμε πότε θα γίνει η συμφωνία για το κυπριακό» απάντησε ο Αλ.Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «εσείς είστε υπέρ της ομαλής μετάβασης».

Ο κ. Λεβέντης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως εξ αρχής η άποψή του ήταν να πάμε σε συμφωνία αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα ενώ αναφερθείς στην Γερμανία είπε πως όταν κάποιος είναι ισχυρός δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα αλλά να κερδίζεις τη εύνοιά του.

Οι συναντήσεις της Τρίτης

Αύριο, Τρίτη, την πόρτα του Μαξίμου θα περάσουν οι Δημήτρης Κουτσούμπας (11.00), Φώφη Γεννηματά (12.00) και Κυριάκος Μητσοτάκης (13.30). Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση (15.00).

Τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα διαδεχτεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα προχωρήσει σε αποτίμηση για την πρόσφατη συμφωνία, αλλά και στην κατάστρωση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τους τομείς της καθημερινότητας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τις απαραίτητες κινήσεις για την επίτευξη της «δίκαιης ανάπτυξης».

Ωστόσο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να απουσιάζει -απολύτως δικαιολογημένα- ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο υπουργός Οικονομίας βρίσκεται στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και στη Βοστόνη με σημαντικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε ειδικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από επενδυτικούς ομίλους ειδικά για την Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός, στα τέλη του μηνός, θα είναι η Γερμανία, όπου ο υπουργός Οικονομίας θα έχει επαφές με κρατικούς και οικονομικούς παράγοντες, ώστε να αντλήσει τεχνογνωσία -γιατί όχι, και πόρους- για την ίδρυση της εγχώριας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου και τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και ζήτησε λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» να μην κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ναι» στη συζήτηση, «όχι» στον ανασχηματισμό  

Η κυβέρνηση, παράλληλα, σηκώνει το γάντι που πέταξε η Ν.Δ. και, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αποδέχεται το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup. «Εμείς δεν θα κάνουμε ότι έκαναν οι προηγούμενοι που απέρριπταν κάθε αίτημα, όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, αυτές τις αντί θεσμικές συμπεριφορές της είχαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση (ΣΚΑΪ) για το εάν επίκειται ανασχηματισμός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός», ωστόσο ο ίδιος εκτμά ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανασχηματισμού».

Υπογράμμισε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε οδηγήσει τη χώρα στις αγορές για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της. Θέλουμε το 2018 να έχουμε τελειώσει με την επιτροπεία».

Παρά το γεγονός ότι τα μνημόνια «έχουν και μια μορφή πολιτικής επιβολής» ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει «τη χώρα από τα προγράμματα» υποστηρίζοντας πως τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά που η χώρα θα βγει από τα μνημόνια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: