20.6.17

Παππάς: Η χώρα έχει μία συμπαγή πλειοψηφία...

Αποτέλεσμα εικόνας για Νικος Παππάς
Απάντηση στον Β. Λεβέντη...
«Αν υπήρχε διάθεση δική μας να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα το μαθαίνατε από εμάς», ήταν η απάντηση του Νίκου Παππά στις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος...
ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός του είπε πως θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στον realfm 97.8, «η χώρα έχει, αυτήν τη στιγμή, μία συμπαγή πλειοψηφία, η οποία έχει δείξει ότι και τις αντοχές έχει και το πρόγραμμα και τη διάθεση να πάει τη χώρα παρακάτω. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ενθαρρυντικά, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ένα σοβαρό παράθυρο για το παρακάτω».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο και την κεντροαριστερά θα πρέπει να έχουν μέσα στις νέες συνθήκες, που προδιαγράφει η ολοκλήρωση της συμφωνίας, μια επανατοποθέτηση σε σχέση με το ποια πεδία της κυβερνητικής πολιτικής συμφωνούν. Για παράδειγμα, την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να υποστηρίξει; Την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει; Είναι ερωτήματα που τα θέτει η ζωή και στα οποία καλούνται τα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί και μένει προσκολλημένη σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα».

«Κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής»

Στο ερώτημα εάν η τοποθέτηση του αυτή είναι μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, κεντρώα κόμματα, ο κ. Παππάς απάντησε:

«Κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο και θεμιτό στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτός είναι ένας θεμιτός και αυτονόητος στόχος».

«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε ο ίδιος, «εδώ εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα για τα κόμματα που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Είναι προοπτική για αυτά τα κόμματα η επανάκαμψη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με μεγάλες ανισότητες χωρίς θεσμούς κοινωνικού κράτους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς; Υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα σε αυτά τα κόμματα που λένε “ναι” και μιλούν ανοιχτά για την προσδοκία τους να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση αυτών των κομμάτων. Εμείς, όμως, τα διλήμματα της εποχής και της συγκυρίας οφείλουμε να τα επαναφέρουμε. Και, βεβαίως, να υπηρετούμε τον στόχο της διεύρυνσης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, με συνέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: