17.6.17

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς… αξιολόγηση;...

H αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εκταμιεύεται και ανεξάρτητα από τα «συν και πλην» της συμφωνίας, τις όποιες διαφωνίες και αναγνώσεις, το πολιτικό πλαίσιο αλλάζει και...
οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν το 2019. Είτε το Μάιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές, ή τον Σεπτέμβριο, όταν θα ολοκληρώσει τη τετράχρονη θητεία της.

Η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα αντιπολιτευτική τακτική. Είναι υποχρεωμένη να προβάλλει τη προγραμματική ατζέντα της, καθώς δεν έχει πλέον την δυνατότητα να αντιπολιτεύεται με φόντο της συνεδριάσεις του Eurogroup και το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είχε απώλειες παρότι κλήθηκε να ψηφίσει επώδυνα μέτρα, είναι κάτι που έχει εντυπωσιάσει τη ΝΔ και σε κάθε περίπτωση απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης λόγω απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή.


Η ώρα των «χαμένων» υπουργών

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, έχοντας μπροστά της μια καθαρή διετία, πολυτέλεια που καμιά κυβέρνηση δεν απολάμβανε τα χρόνια της κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με χθεσινό διάγγελμά του,  έδωσε το πλαίσιο που πρόκειται να κινηθεί: «Τώρα είναι η ώρα να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό». To Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο ξένων επενδύσεων και θα πρέπει τώρα να κάνει εκείνες τις κινήσεις, από τη μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι τη βελτίωση στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, για να τις διευκολύνει.

«Το σήμα όμως και προς τα μέσα, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για  «μομέντουμ ανάκαμψης». Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν τα υπουργεία και οι κυβερνητικοί μηχανισμοί που εδώ και καιρό βρίσκονταν σε αδράνεια με τη δικαιολογία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ενώ σε ορισμένα υπουργεία γίνεται καλή δουλειά και υπάρχει έτοιμο νομοθετικό έργο που θα μπορέσει τώρα να υλοποιηθεί,  υπάρχουν  και υπουργεία που λάμπουν με την αδράνεια  τους και σε αυτά απαιτούνται ριζικές αλλαγές νοοτροπίας αλλά και προσώπων.

Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;

Στο «καβαφικό» ερώτημα καλείται να απαντήσει και η ΝΔ. Το αίτημα των πρόωρων εκλογών χάνει πλέον την όποια δυναμική είχε.  Όταν ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης», ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να ελπίζει σε πτώση της κυβέρνησης, λόγω των δανειστών.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε εξάλλου να δώσει το στίγμα της επόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό. Τον προκάλεσε να κάνουν στη Βουλή έναν απολογισμό της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι στη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον Alpha το επιτακτικό αίτημα για πρόωρες εκλογές, μετατράπηκε στο «αίτημα μια σιωπηλής πλειοψηφίας που ζητάει πολιτική αλλαγή». 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: