14.6.17

Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της τριμερούς...

Τσίπρας, Νετανιάχου, ΑναστασιάδηςΣτη Θεσσαλονίκη στρέφεται αύριο, Πέμπτη, το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς πραγματοποιείται η...
τριμερής συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Κύπρου Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς. Ειδικότερα αναφορικά με τα ζητήματα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα.

Επίσης, κατά την επαφή τους αναμένεται να εστιάσουν σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν προς συζήτηση το θέμα της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, η κατάσταση σε Συρία και Ιράν, καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Της τριμερούς θα προηγηθεί η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Το πρόγραμμα

Οι εργασίες της διμερούς συνάντησης και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής.

Η προσέλευση των δύο πρωθυπουργών, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών, θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. Αμέσως μετά θα υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και παράλληλα συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε ολομέλεια με τους δύο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπογραφεί κοινή Διακήρυξη.

Στις 11.30 θα γίνει ειδική τελετή στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην τελετή θα είναι παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια. Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: