25.6.17

Η Γερμανία ανακαλύπτει την Δημοκρατία...

Ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στην Γερμανία, δήλωσε πως ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμπεριφέρονται σαν απολυταρχικοί ηγέτες.

Περιέργως, ο...
Μάρτιν Σουλτς δεν εντόπισε τίποτα απολυταρχικό στην στάση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι απολυταρχική η στάση της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Όχι, είναι βαθύτατα δημοκρατική.

Είναι τόσο δημοκρατική η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί ο Μάρτιν Σουλτς δεν παραιτείται από την υποψηφιότητά του, για να συνεχίσει η Μέρκελ ανενόχλητη στον δρόμο της Δημοκρατίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι, βέβαια, χτεσινός, ούτε εμφανίστηκε από το πουθενά.

Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τα χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση -στην οποία συμμετείχαν οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του Σουλτς- ξέσκιζε την Ελλάδα.

Είναι τόσο δημοκρατικός -και καθόλου απολυταρχικός- ο Μάρτιν Σουλτς, που τον Μάρτιο του 2015 ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση.

Αυτό το έκανε ο Μάρτιν Σουλτς, όχι ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν.

Βέβαια, ενόψει της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία της Γερμανίας -και του ότι τα ποσοστά του είναι κάπως τραγικά-, τον Σουλτς τον έχουν πιάσει τώρα τα δημοκρατικά του.

Είναι χαρακτηριστικό των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη να ακολουθούν νεοφιλελέυθερες πολιτικές και πριν τις εκάστοτε εκλογές να τους πιάνει μια ξαφνική επαναστατική διάθεση για Δημοκρατία.

Τώρα ο Σουλτς λέει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει πιο ισχυρή.

Δηλαδή, η Γερμανία διαλύει τόσα χρόνια προς δικό της όφελος την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τώρα -που υπάρχουν ο Τραμπ και ο Πούτιν- πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πιο ισχυρή.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται πως το έχει παρακάνει και πως Τραμπ και Πούτιν μπορούν να την στείλουν στον διάολο.

Εύκολα.

Έχει ξαναγίνει αυτό.

Και μάλλον θα γίνει ξανά.

Η Γερμανία αδυνατεί να διδαχτεί από την Ιστορία.

Αυτό που μάλλον δεν έχει καταλάβει ο Μάρτιν Σουλτς είναι πως δεν θα υπάρξουν και πολλοί στην Ευρώπη που θα κλάψουν για την Γερμανία.

Και η ευθύνη για αυτό ανήκει στην Γερμανία.

Στους Γερμανούς πολιτικούς και στους Γερμανούς πολίτες.

(Πριν από δυο χρόνια, έγραφα «…καλώ ξανά τους Γερμανούς πολίτες να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους, η οποία διακατέχεται από έντονο και επικίνδυνο εθνικισμό. Φίλοι Γερμανοί, ανατρέψτε την κυβέρνηση Μέρκελ γιατί θα την πληρώσετε πολύ άσχημα αυτή την κυβέρνηση. Θα την πληρώσετε εσείς, αντί για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Κι όπως οι Έλληνες δεν είναι αθώοι για τους Σαμαράδες και τους Βενιζέλους που ψήφιζαν, ούτε εσείς είστε αθώοι για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Εγώ, πάντως, σας προειδοποίησα.»)...

pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: