27.6.17

Στην εποχή «Μερκρόν», δίχως... Σόιμπλε!..

Μέρκελ και Μακρόν το νέο ισχυρό «δίδυμο», αλλά αμφίβολη η συνύπαρξή τους...

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup η Λαγκάρντ, πριν αναφερθεί στο θέμα της Ελλάδας, εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για την...
ανάπτυξη στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι οριστικά πια η εποχή της κρίσης έχει παρέλθει. Λίγα 24ωρα αργότερα ο Μακρόν, διατηρώντας τη δυναμική του, επικρατούσε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην κάλπη. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος αναχαίτισε οριστικά πια και... συντριπτικά τον κίνδυνο Λεπέν, που την τελευταία διετία είχε πανικοβάλει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το Brexit και η ασαφής πολιτική στάση της Βρετανίας, που προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με αμηχανία, αναμένεται, όπως τόνισε η Λαγκάρντ, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επαναπατρισμό κεφαλαίων και επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Μέσα σ’ όλα αυτά ο «Economist» εκτιμά ότι ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ.

Η ανάπτυξη ξαναπήρε μπροστά στην ευρωζώνη, η κρίση του 2008 απομακρύνεται πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, ο Μακρόν είναι συνεργάσιμος προς τη Μέρκελ, αλλά ισχυρότερο αντίβαρο στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, ενώ η στάση της Γαλλίας είναι παραδοσιακά φιλελληνική. Τα σημεία των καιρών ίσως αυτή τη φορά να είναι κάπως πιο ευνοϊκά για την Ελλάδα, που μπορεί να εκμεταλλευτεί μεσοπρόθεσμα το νέο – ενθουσιώδες αυτή τη φορά – κύμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Θετική αντίδραση επιχειρήσεων

Στη Γαλλία οι επιχειρήσεις αντιδρούν με ευφορία στον Μακρόν, από τον οποίο προσδοκούν ότι θα καταφέρει να ξεμπλοκάρει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα τον Μάιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Το πρόγραμμα του Μακρόν, όπως λένε, θα αρχίσει να ξετυλίγεται μέσω της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από 34,4% σε 25%.

Η οικονομία και οι επιχειρήσεις στη Γαλλία αντηχούν ένα πνεύμα ενθουσιασμού που απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, πάντως, είχαν ήδη ενθαρρυνθεί πριν από την επιτυχία του Μακρόν, κάτι που οφείλεται στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική και το φθηνό ευρώ. Οι 19 οικονομίες της ευρωζώνης συνολικά σημείωσαν αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν της Αμερικής. Μοναδική παραφωνία – ακόμη τουλάχιστον – η Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιδρά θετικά και στις προβλέψεις που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να επανεκλέγεται στη Γερμανία. Η ίδια έχει δώσει το σήμα ότι σκοπεύει να συνταχθεί με τον Μακρόν στην προσπάθεια για πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με σκοπό την περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης. Τέτοια βήματα έχουν αναγγελθεί πολύ καιρό, χωρίς να έχουν έως τώρα δρομολογηθεί, αλλά εξετάζεται να περιλάβουν τη δημιουργία μιας ψηφιακής αγοράς και την ενθάρρυνση περισσότερων διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Στο Παρίσι ήδη συζητούν για επερχόμενες εξαγορές τραπεζών...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: