15.6.17

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα ο Ντόναλντ Τραμπ...

Ντόναλντ ΤραμπΤο θέμα της φημολογούμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Η Washington Post σε...
αποκλειστικό ρεπορτάζ της αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλλερ για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους η εφημερίδα επισημαίνει ότι η έρευνα ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ στις 9 Μαΐου.

Ο Μόλερ διερευνά την φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την πιθανή συμπαιγνία της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ. Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ εξέφρασε την πεποίθηση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι απολύθηκε από τον Τραμπ γιατί ο πρόεδρος ήθελε να υπονομεύσει την έρευνα του FBI για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές.

Επικαλούμενη πέντε άτομα εν γνώσει του θέματος που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η Ουάσιγκτον Ποστ είπε ότι ο Νταν Κόατς, επικεφαλής της αμερικανικής πληροφόρησης, ο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), και ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της NSA είχαν συμφωνήσει να μιλήσουν σε ανακριτές του Μόλερ, ίσως και αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ οι νομικοί του σύμβουλοι καταδίκασαν το άρθρο της εφημερίδας σημειώνοντας ότι «η διαρροή από το FBI πληροφοριών που αφορούν τον πρόεδρο είναι αισχρή, αδικαιολόγητη, και παράνομη».

Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Μόλερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ενώ θεωρείται απίθανο ένας αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, το αμερικανικό σύνταγμα επιτρέπει την πρόταση μομφής και αποπομπή του προέδρου. Η παρακώλυση δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει βάση για αποπομπή, αλλά μια τέτοια κατηγορία απαιτεί την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: