29.6.17

Σταθερότητα, δόση, αλλά και μηνύματα...

Μέγαρο ΜαξίμουΣτα μέσα Ιουλίου αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς την Ελλάδα σε συνέχεια της συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup. Αξιωματούχης της κυβέρνησης επισημαίνει ότι δεν...
υπάρχουν άλλα ζητήματα και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι ο στόχος της κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, είναι να παραμείνει σε «τροχιά εφαρμογής» των μηνιαίων στόχων με το βλέμμα στις επόμενες αξιολογήσεις. Για τον Ιούνιο, πρόσθεσε, το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες, ωστόσο, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτόν τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.`

Την ίδια στιγμή, στα τέλη Ιουλίου, αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για μια συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» και να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων», προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου, εξήγησε ότι θα πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής, χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου.

Εμπιστοσύνη και ανάπτυξη

Άλλωστε, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, Αλέξης Τσίπρας και Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και πως τώρα ήρθε η στιγμή να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως τα δύσκολα πέρασαν («οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας», είπε, ωστόσο είναι γνωστό πως η χώρα μας θα προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μέτρων τα προσεχή χρόνια, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι περικοπές στις συντάξεις) και αναφέρθηκε στον επόμενο μεγάλο στόχο της Ελλάδας: Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό...

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη συζήτηση στην ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και στην έξοδο της χώρας προς τις αγορές, με τον Ρέγκλινγκ να αντιμετωπίζει θετικά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας», είπε ο κ. Τσίπρας, με τον Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως «...και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου και υπογραμμίζοντας πως «τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας». 

Εφικτή η έξοδος στις αγορές

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, χαρακτήρισε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και χωρίς την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τόσο το 2017 όσο και το 2018.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Economist «παρέλασαν» όλοι οι θεσμοί, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα στην Αθήνα για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή του προγράμματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: