14.6.17

Λονδίνο: Γονείς πέταξαν μωρά και μικρά παιδιά για να σωθούν...



...από τον φλεγόμενο "Grenfell Tower"
Από τους ορόφους του «Πύργου της Κολάσεως», ακόμη και από τον ένατο όροφο, γονείς πέταξαν κάτω ένα μωρό και...
αρκετά μικρά παιδιά στην απέλπιδα προσπάθεια τους να τα σώσουν από τις φλόγες που κατέκλυσαν το κτίριο.

Μία τραγική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα αναφέρει στον Guardian: «Θα πρέπει να ήταν στον πέμπτο όροφο. Μία μητέρα ούρλιαζε, το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε».

Μία άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η κ. Samira Lamrani, που μίλησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται ουρλιάζοντας στα παράθυρα. Μία γυναίκα, από τον ένατο ή δέκατο όροφο, μας έκανε νοήματα ότι θα ρίξει κάτω το παιδί της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Όντως, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να το αρπάξει». 

Και πρόσθεσε: «Έβλεπα ανθρώπους να κρέμονται από όλες τις γωνίες του κτίριου και να φωνάζουν για βοήθεια. Κοιτούσα όλο και πιο πάνω, όροφο όροφο, και έβλεπα αμέτρητους ανθρώπους. Πολλά παιδιά, άκουγες τις φωνές του, αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να ουρλιάζουν για τη ζωή τους».

Μία ένοικος, η οποία πρόλαβε να κατέβει, είπε στον Guardian πως είδε μία μητέρα να πετάει κάτω τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από τον πέμπτο ή έκτο όροφο για να γλιτώσει από τη μανία της πυρκαγιάς. «Πιστεύω ότι είναι ζωντανός, αν και πρέπει να έχει σπασμένα κόκαλα και μώλωπες».

Oι πυροσβέστες έχουν φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του Πύργου

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον δήλωσε ότι η υπηρεσία διέσωσε από πολύ νωρίς σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ενοίκων από διάφορους ορόφους του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών που κάηκε στο δυτικό Λονδίνο και ότι οι πυροσβέστες έχουν φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ των 24 ορόφων.

Η Κότον πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ότι ένας στατικός μηχανικός ελέγχει την στατικότητα του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ασφαλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: