16.6.17

Το Κατάρ... ψώνισε (τελικά) από τους Αμερικανούς...


Το αν το χθεσινό ντιλ των 12 δισ. δολαρίων Κατάρ - ΗΠΑ για την προμήθεια 36 μαχητικών F-15 από το εμιράτο χαλαρώσει τον...
υπό τις αμερικανικές ευλογίες, διπλωματικό και οικονομικό αποκλεισμό του από τους Σαουδάραβες γείτονές του -και εσχάτως ακραιφνείς συμμάχους του Τραμπ- είναι κάτι που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες. Αν πάντως συμβεί, θα είναι μια περίτρανη απόδειξη των κυνικών παιχνιδιών επιβολής και επικυριαρχίας που παίζονται στο παρασκήνιο της διεθνούς διπλωματίας πίσω από τις δήθεν «ευαισθησίες» των αραβικών καθεστώτων και των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και τη διάδοση του εξτρεμισμού.

Το ντιλ, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον Καταριανό ομόλογό του Χάλεντ αλ Ατίγια, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τα tweets Τραμπ ότι η Ντόχα χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε ένα «πολύ υψηλό επίπεδο». Για το πλούσιο εμιράτο, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του, το ντιλ για τα F-15 αποτελεί «απόδειξη ότι τα αμερικανικά θεσμικά όργανα είναι με το μέρος μας, αλλά ποτέ δεν αμφιβάλλαμε γι' αυτό»... «Οι στρατοί μας είναι σαν αδέλφια. Η υποστήριξη της Αμερικής προς το Κατάρ έχει βαθιές ρίζες και δεν επηρεάζεται εύκολα από τις πολιτικές αλλαγές» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

Ανάλογη φρασεολογία χρησιμοποίησε και το Πεντάγωνο κάνοντας λόγο για μια προμήθεια που θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ. Μάτις και Αλ Ατίγια υπογράμμισαν «τη σημασία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ώστε όλοι οι εταίροι στην περιοχή του Κόλπου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα για να πετύχουν τους κοινούς στόχους τους». Ποιοι είναι αυτοί (;) δεν διευκρινίζεται, όπως επίσης δεν διευκρινίστηκαν λεπτομέρειες της απροσδόκητης συμφωνίας.

Διπλά "μηνύματα"

Μετά το ξέσπασμα της τελευταίας κρίσης στον Περσικό, πριν από δέκα ημέρες, η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να ακολουθεί μια σταθερή πολιτική γραμμή. Ο Τραμπ αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι συντάσσεται με την απομόνωση του Κατάρ το οποίο κατηγόρησε -μαζί με τους Σαουδάραβες στενούς συμμάχους του- ότι «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία». Την ίδια ώρα όμως, Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθηναν εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης και διάλογο.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους και επέβαλαν κυρώσεις στο εμιράτο επειδή, όπως το κατηγορούν, υποστηρίζει «την τρομοκρατία» και προσεταιρίζεται το Ιράν, τον κυριότερο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή, κατηγορίες που η Ντόχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σοβαρή ένδειξη ότι η προεδρία Τραμπ αμβλύνει την εμπρηστική ρητορική της κατά του «κακομαθημένου» εμιράτου αποτελεί και η χθεσινή άφιξη δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι Χάμαντ, νοτίως της Ντόχα, για να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με το καταριανό Πολεμικό Ναυτικό. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μεγάλη αεροπορική βάση στην έρημο του Κατάρ, όπου βρίσκεται η έδρα της CentCom, της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, η οποία διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τουρκική σφήνα

Στο μεταξύ, από το «πλάνο» αυτής της μπερδεμένης και παράδοξης κόντρας δεν λείπει ο Ερντογάν, που συνεχίζει το δικό του «μεσολαβητικό» παιχνίδι. Αν και τα πραγματικά κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται το μέγεθος και η στρατηγική σημασία των τουρκικών συμφερόντων που διακυβεύονται στο Κατάρ.

Έτσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πηγαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τους ηγέτες του βασιλείου για το θέμα του Κατάρ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Άγκυρα με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει αμερόληπτη σε αυτή τη διένεξη και ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διευθέτησή της.

Δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ νωρίτερα ανέφεραν πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετέφερε το ίδιο μήνυμα κατά την περιοδεία του σε κράτη του Κόλπου, ότι δηλαδή «η Τουρκία τηρεί ίσες αποστάσεις από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία». Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε επίσης παρόμοια σχόλια του Τούρκου υπουργού. Ο Τσαβούσογλου έκρινε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν στην Ντόχα οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού και η Αίγυπτος δεν είναι «σωστές».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: