28.6.17

Βελκουλέσκου: Χρειάζονται περισσότερα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέου...

Στο συνέδριο του Economist μίλησε μέσω Skype η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ανέφερε πως...
για το χρέος δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υπονοώντας ότι χρειάζονται κινήσεις και από τους Ευρωπαίους και χαιρετώντας την απόφαση του Eurogroup όπου καταγράφηκε «κάποια πρόοδος» για το χρέος. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, χρειάζονται περισσότερα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους» σημείωσε η κυρία Βελκουλέσκου και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις».

Επίσης, σχολίασε αρνητικά το ύψος και τη διάρκεια των πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. «Η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% ή ακόμη και 2% για δεκαετίες (…) απλά δεν είναι ρεαλιστική» τόνισε και επέμεινε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει ανάπτυξη πάνω από 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% μακροπρόθεσμα». Ανέφερε ότι υπάρχουν προβολές που δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το 2060 με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και ότι αυτό δείχνει μια αρνητική τάση στην ανάπτυξη.

Η κυρία Βελκουλέσκου ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς συχνά «σκαλώνουν στη φάση της εφαρμογής», ενώ επικεντρώθηκε στην επιθετική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή».

Πέραν των αναφορών στην ανάγκη απελευθέρωσης στις αγορές προϊόντων η κυρία Βελκουλέσκου υπερασπίστηκε τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας ούτε μετά το 2018...


aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: