16.6.17

Σηκώστε μανίκια...

Τελικά η Ε.Ε. όχι απλώς αποφάσισε να μην πυροβολήσει άλλη μια φορά τα πόδια της, αλλά δεσμεύθηκε να...
προχωρήσει παρακάτω επανεπιβεβαιώνοντας ότι όλες οι αποφάσεις της δεν είναι τίποτε άλλο από προϊόν συμβιβασμών. Άλλοτε δύσκολων, άλλοτε επώδυνων και άλλοτε λογικών. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπήκε στη σφαίρα της λογικής ώστε να τελειώσει ο κύκλος του παραλόγου που τροφοδοτούσε την ελληνική κρίση.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα μπήκαν σε λογική κλίμακα, αφού από το 2022 θα είναι έως 2%. Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ επιτρέπει όχι μόνο στη χώρα να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της, αλλά και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορολογούμενους και προμηθευτές μέχρι και 1,6 δισ. ευρώ. Διασαφηνίστηκε η αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους με μείωση επιτοκίων αλλά και επιμήκυνση έως 15 χρόνια.

Εν τέλει η γαλλική πρόταση για την αναπτυξιακή ρήτρα εξασφαλίζει τα κονδύλια και τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας. Δηλαδή επιτρέπει στην Ελλάδα να ανοίξει τον δρόμο προς τις αγορές και να γυρίσει σελίδα.

Κάπου εδώ, μετά από επτά χρόνια κρίσης και Μνημονίων, υπάρχει ένας καθαρός οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Όχι χωρίς δυσκολίες.

Τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια που θα χορηγηθούν για την ανάπτυξη ή οι μηχανισμοί της Τράπεζας Ανάπτυξης για την Ελλάδα, για την οποία έκαναν λόγο οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, δεν είναι αυτόματοι ούτε χαριστικοί. Προϋποθέτουν δουλειά, πρόγραμμα και στόχευση.

Η περίοδος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων κλείνει και τώρα ανοίγει η δύσκολη αποστολή. Να σηκώσουν μανίκια οι υπουργοί για να υλοποιηθεί ένα γιγάντιο έργο επούλωσης των πληγών από τη μια, αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες δίκαιης ανάπτυξης, με κοινωνικό πρόσημο, από την άλλη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση λειτουργούσε περισσότερο ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και διαρκούς διαπραγμάτευσης. Όπως όλα δείχνουν, η επόμενη περίοδος, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, θα είναι μια κυβέρνηση επιστροφής στην κανονικότητα.

Είναι η ώρα να τεθούν στο επίκεντρο η καθημερινότητα του πολίτη, οι ουσιαστικές και δομικές παρεμβάσεις για το χτίσιμο του κοινωνικού κράτους και οι μεγάλες πολιτικές και δομικές παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τους πολίτες: την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον δημόσιο τομέα και τη δημιουργία ενιαίων κανόνων στον ιδιωτικό τομέα, όπου μέχρι τώρα κυριαρχούσαν η διαπλοκή και το πελατειακό σύστημα...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: