20.6.17

Νόμοι και ανακρίβειες...

Αρειος ΠάγοςΚυριακάτικο δημοσίευμα της «Καθημερινής» παρέπεμψε πάλι στις... εμμονές για τους νόμους του Νίκου Παρασκευόπουλου. Η εξάλειψη του...
αξιόποινου των αδικημάτων που επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις χαρακτηρίζονται «πρακτική καινοφανής».

Ομως ακριβώς η ίδια πρακτική υιοθετήθηκε από το 1982 (Ν. 1240) και έκτοτε επαναλαμβάνεται. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Η αλήθεια είναι ότι δύο φορές ο συγκεκριμένος θεσμός παραγραφής υπό όρους έχει κριθεί συνταγματικός από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (Αποφάσεις Α.Π. 672/1982, Α.Π. 12/2001).

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «καθημερινά στα δικαστήρια χιλιάδες υποθέσεις για απειλές, κλοπές, σωματικές βλάβες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών… οδηγούνται σε εξάλειψη αξιοποίνου».

Στην πραγματικότητα οι συνηθισμένες μορφές κλοπής και πλαστογραφίας δεν εμπίπτουν στην επίμαχη ρύθμιση επειδή απειλούνται με υψηλότερες ποινές έως 5 χρόνια, ενώ το ίδιο ισχύει για τη σωματική βλάβη.

Οσο για τις πλαστογραφίες πιστοποιητικών, αυτές αφορούν μόνο ελαφρές περιπτώσεις για διευκόλυνση της άμεσης συντήρησης ενός ανθρώπου και όχι πλαστογραφίες ταυτοτήτων, που τιμωρούνται με ποινή έως 5 χρόνια.

Καλή λοιπόν η αντιπολίτευση, αλλά καλή και η αλήθεια!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: