19.6.17

Κουτσούμπας: Υπάρχει μια υπόκωφη οργή...


...που αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί με δυναμικό τρόπο...
«Η διέξοδος βρίσκεται στην αλλαγή τάξης στην εξουσία, στο να έλθει η εργατική τάξη, οι...
εργαζόμενοι, ο λαός πραγματικά στην εξουσία» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο CNN Greece και στην ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα εξόδου από το τέλμα και με ποια πολιτική.

Ο κ. Κουτσούμπας δεν συμφώνησε απολύτως με την παρατήρηση περί "κοινωνικής αδράνειας", αναφέροντας ότι το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αγωνίζονται καθημερινά. 

Μίλησε για μια υπόκωφη οργή, εκτιμώντας ότι αυτή αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί με δυναμικό τρόπο, «όχι σαν τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, που ήταν πιο μαζικές αλλά χωρίς σταθερό προσανατολισμό και σχέδιο», κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «τσουνάμι που έρχεται».

Χαρακτήρισε ως κάλπικο το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», τονίζοντας ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει στα εξής πραγματικά ερωτήματα: «Ανάπτυξη για τον λαό ή ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου; Επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με κοινωνικοποιημένη την βάση και την ιδιοκτησία ή αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής που δημιουργεί κρίσεις και φτώχεια; Η χώρα εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η ΕΕ ή αποδέσμευση;»



«Μια αποχώρηση μόνο από το νόμισμα δε λύνει το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης σε όφελος τους λαού. Θα είναι ή τα ίδια ή μπορεί και σε κάποιες περιπτώσεις, σε κάποιους τομείς της οικονομίας να χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση από όλα αυτά τα παρατράγουδα, που μπορεί να φέρει» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα προχωρούσε σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία -αντίστοιχη του 1989- με τη ΝΔ ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε την άποψη ότι «συνεργασίες σε τέτοιο επίπεδο πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν», καθώς τέτοιες συνεργασίες σημαίνουν «κάποια κοινή γλώσσα, κάποια κοινή οπτική στα προγράμματα. Τέτοια μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε κάποια άλλα κόμματα, όχι όμως με το ΚΚΕ».

Ακόμη, μιλώντας για τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων τις οποίες θα διοργανώσει το ΚΚΕ ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του, είπε ότι αυτές δεν έχουν μουσειακό χαρακτήρα, αλλά συνιστούν μελέτη της ιστορίας και των αγώνων του λαού, μελέτη της διάταξης και στάσης των άλλων πολιτικών δυνάμεων και κυρίως μελέτη της δράσης του ΚΚΕ.

«Εκεί θα δούμε και θετικά, μια ηρωική πορεία συνεισφοράς, θα δούμε και λάθη, θα δούμε και αδυναμίες, θα δούμε και παραλείψεις. Η θέση μας, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στη νέα γενιά, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: