19.6.17

Στον Ασπρόπυργο ο φασισμός δεν περνά...

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό «παρών» στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική πορεία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές οι δεκάδες βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Πακιστανών εργατών γηςΤο σύνθημα «Ποτέ ξανά φασισμός» κυριάρχησε στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική πορεία που διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα στον Ασπρόπυργο η...
ΚΕΕΡΦΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας–Πειραιά και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές αψήφησαν τη δυνατή βροχή και πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή σε όγκο και δυναμισμό πορεία από την πλατεία του Δημαρχείου προς το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές οι δεκάδες βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Πακιστανών εργατών γης, που έχουν σημειωθεί στην περιοχή Γκοριτσά από τον περασμένο Αύγουστο και κορυφώθηκαν τον περασμένο μήνα με συντονισμένες επιθέσεις σε σπίτια Πακιστανών και τελεσίγραφο στα θύματα να φύγουν από την περιοχή εντός τριών ημερών.

Είχε προηγηθεί μεγάλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική πορεία που διοργάνωσαν στην Γκοριτσά στις 13 Μαΐου η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ΟΡΜΑ και άλλες συλλογικότητες και φορείς, αναγκάζοντας τους δράστες να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Φασιστικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες αναγνωρίστηκαν δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων, είχαν επιτεθεί στην πορεία με πέτρες και φωτοβολίδες, με την ανοχή της Αστυνομίας που δεν προχώρησε σε προσαγωγές. Απεναντίας, κατά την αποχώρηση της πορείας από τον Ασπρόπυργο, μέλη διμοιρίας ΜΑΤ χτύπησαν διαδηλωτές και τους αφαίρεσαν το πανό.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά αυτό το Σάββατο. Φασιστική ομάδα περίπου 50 ατόμων επιτέθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με πέτρες, ξύλα και μολότοφ σε μπλοκ της πορείας και εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας ελαφρά αστυνομικό που μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες, αλλά απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία, που προχώρησε στην προσαγωγή 8 ατόμων (που μετατράπηκαν σε 7 συλλήψεις) από τους επιτιθέμενους.

«Η Αστυνομία δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να μην προχωρήσει σε συλλήψεις και να δώσει τις φωτογραφίες των δραστών στη δημοσιότητα ώστε να τους αναγνωρίσουν τα θύματα. Είναι οι ίδιοι δράστες που αναγνωρίστηκαν από τα θύματα ότι έκαναν όλες τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών στην Γκοριτσά.

Πρόκειται για την ομάδα που έχει μηνυθεί από τα θύματα, κάποιοι από αυτούς είχαν προσαχθεί ξανά, αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν δόθηκαν ποτέ οι φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα! Η μάχη για να μπει τέλος στην ασυλία της χρυσαυγίτικης συμμορίας του Ασπροπύργου θα συνεχιστεί μέχρι να πάνε φυλακή όλοι οι δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων και να διαλυθεί η φασιστική συμμορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Η κατάσταση δείχνει να αλλάζει

Επεισόδια μεταξύ φασιστικών ομάδων και αστυνομίας κατά την διάρκεια πορείας στον Ασπρόπυργο 
Υστερα από την πορεία της 13ης Μαΐου, τη συνεχιζόμενη παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στην περιοχή και τη συνάντηση που είχαν με την αστυνομική διεύθυνση Ασπροπύργου τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, η κατάσταση στον Ασπρόπυργο δείχνει να αλλάζει.

Η ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με στόχο να αποφευχθούν νέες ρατσιστικές υποθέσεις φαίνεται να είναι προς το παρόν αποτελεσματική.

Την κινητοποίηση του Σαββάτου χαιρέτισαν με ομιλίες τους στην πλατεία του Δημαρχείου, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, της ΟΕΝΓΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Μεταναστών Εργατών Ασπρόπυργου, του Τμήματος Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φοιτητές του ΤΕΙ Αιγάλεω.

Αίσθηση προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχής, η οποία όχι μόνο απείχε από την κινητοποίηση, αλλά επιχείρησε να την εμποδίσει, ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να την απαγορεύσει.

Σε ανακοίνωσή του τις παραμονές της πορείας, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου έκανε λόγο για «άκρως προκλητική, προβοκατόρικη πορεία [...] τον προηγούμενο μήνα, διά της οποίας οι εκδρομείς-εισαγόμενοι διαδηλωτές, επιδίωξαν να προκαλέσουν επεισόδια, επιθυμώντας να στοχοποιήσουν, να παρουσιάσουν συλλήβδην, τους κατοίκους τής εν λόγω συνοικίας ως δράστες επιθέσεων σε βάρος μεταναστών!». Και σημείωνε: «Επανέρχονται στην πόλη μας, με μοναδικό στόχο να προκαλέσουν επεισόδια για να δυσφημήσουν τον Ασπρόπυργο και τους Πολίτες του [...]».

Κανένα επεισόδιο δεν δημιουργήθηκε ωστόσο το Σάββατο εκ μέρους των διαδηλωτών, παρά τις προκλήσεις και τις επιθέσεις της φασιστικής ομάδας, ενώ το αποτέλεσμα δεν ήταν φυσικά η στοχοποίηση ή η δυσφήμηση του Ασπρόπυργου και των κατοίκων του, αλλά η απομόνωση των φασιστικών ομάδων και η εμπέδωση του μηνύματος ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτή η δράση τους εναντίον εργαζομένων, είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για Ελληνες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: