20.6.17

Μετά την τραγωδία, τα ερωτήματα...

Η φονική πυρκαγιά ακόμη καίει στην Πορτογαλία και ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τα 64. Αντιμέτωποι με...
μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας, οι πολίες ζητούν απαντήσεις γιατί το μέγεθος της τραγωδίας είναι τόσο μεγάλο σε μια χώρα που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει αντίστοιχα φαινόμενα.

Οι επικρίσεις έχουν αυξηθεί τη στιγμή που η μάχη κατά της φωτιάς συνεχίζεται και η πυροσβεστική της χώρας εκτιμά ότι σήμερα θα την κατασβέσει ολοκληρωτικά. Στο Πεδρογάο Γκράντ επιχειρούν 1.150 πυροσβέστες και σχεδόν 400 οχήματα.
Κάποιοι εκφράζουν ερωτήματα και για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κυκλοφορίας, και διερωτώνται αν διακόπηκε εγκαίρως το Σάββατο. Σημειώνεται ότι σαράντα επτά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στον εθνικό δρόμο 236, εκ των οποίων τα 30 ήταν παγιδευμένα στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται κυρίως για οικογένειες που είχαν περάσει το απόγευμα σε μια παραλία κοντά στον κοντινό ποταμό.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έχει παραδεχθεί ότι οι πρώτες προσπάθειες για να ενημερωθεί το κοινό εμποδίστηκαν από το γεγονός ότι οι φλόγες κατέσρεψαν τις γραμές τηλεφώνων και πύργους επικοινωνίας. 

Στο προσκήνιο έρχεται και το πρόβλημα των ευκαλύπτων, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτοι. Για τον Ζοάο Καμάρκο, ειδικό στην κλιματική αλλαγή, αυτά τα δέντρα που βρίσκονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν κλείσει ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για το πρόβλημα.

Η εφημερίδα Publico υπενθυμίζει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών θα έπρεπε να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια «οι δασικές πυρκαγιές δεν θεωρούνταν επείγον» ζήτημα από την Εθνοσυνέλευση.

Η Jornal de Noticias αναφέρεται στο πρόβλημα των κεραιών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες διάσωσης, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τη ζέστη που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, γεγονός που φαίνεται να καθυστέρησε το έργο των πυροσβεστών. «Τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε μια αύξηση στη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών» στην Πορτογαλία, μεγαλύτερη από ό,τι στις άλλες μεσογειακές χώρες, επισημαίνει. Μετά το κλείσιμο πολλών εταιριών, υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι για να καθαρίζουν τους θάμνους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ιδανικό πεδίο για πυρκαγιές, εξηγεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: