15.6.17

Ντάισελμπλουμ: Βήμα προς τα εμπρός...


Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ μετά το Eurogroup...

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, του...
Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup που οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος στην Ελλάδα.

«Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας:

«Οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα του Eurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια άλλα σενάρια που θα ενεργοποιηθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα γίνει εκταμίευση της τρίτης δόσης του ESM με 8,5 δις. ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς "εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα". Είπε ακόμα πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε επίσης ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί:

«Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά, είπε, και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Από τη μεριά της, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για ανάκαμψη σε όλη την ευρωζώνη, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερες προβλέψεις ενώ υπογράμμισε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας στην οποία υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και ενδυνάμωση της αρχιτεκτονικής της ΕΕ.

Είπε ακόμα η Λαγκάρντ: «Απαιτούνται συγκεκριμένες προσπάθειες που θα γίνουν από συγκεκριμένες χώρες. Οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να επικεντρωθούν σε νέες επενδύσεις.

Η αύξηση των μισθών θα ήταν κάτι εντελώς ακατάλληλο που θα οδηγούσε σε αύξηση πληθωρισμού και αλλαγή πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά ανησυχούμε για τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα από χώρα σε χώρα.

Σαφώς, σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε ένα μονοπάτι για καλύτερη ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, θα προτείνω την έγκριση από την αρχή μιας νέας προληπτικής ρύθμισης. Το ποσό θα είναι κάτω από 2 δις. δολάρια. Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος. Ξεκινάω εντός 24ωρου και θα την ανακοινώσω μέχρι τις 27 Ιουλίου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: