12.6.17

Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις επαναπροωθήσεις...

Τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας αποφάσισε ο Συνήγορος του Πολίτη για τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης για τα...
Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με περιστατικά απαγωγής 17 Τούρκων πολιτών από ομάδα κουκουλοφόρων και αστυνομικών στο Διδυμότειχο και επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς στη διερεύνηση της υπόθεσης μπαίνει πια μια ανεξάρτητη αρχή με αρμοδιότητα τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, σχετικά με παραβιάσεις της νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα, που θα διεξαγάγει ο κύκλος Δικαιωμάτων του Συνηγόρου, έχει αντικείμενο την τυχόν εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ., της υπηρεσίας Υποδοχής και της υπηρεσίας Ασύλου στα καταγγελλόμενα, ενώ επεκτείνεται επίσης και στον τρόπο που διερεύνησαν τις καταγγελίες οι ελληνικές αρχές μετά τη δημοσιοποίησή τους.

Η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητη ύστερα από τη μάλλον βεβιασμένη κίνηση της Αστυνομίας να αρνηθεί τις κατηγορίες για επαναπροώθηση, επικαλούμενη, μέσω δηλώσεων ανώτερου αξιωματικού στην «Εφ.Συν.» (9/6) τη... μορφολογία του εδάφους και την έλλειψη νερού στο ποτάμι. Τις καταγγελίες έσπευσε να αρνηθεί με μια εξαιρετικά γενικόλογη απάντηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών.

Η συχνότητα των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις τόσο τα τελευταία χρόνια όσο και τα προηγούμενα και η διαφαινόμενη αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ. να διερευνήσει πειστικά τις καταγγελίες, με τις έρευνες που έχουν διαταχθεί να μπαίνουν στο αρχείο ή να αγνοούνται, αντανακλά πιθανόν την αδυναμία ή την απροθυμία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να αποκαλύψουν και να τερματίσουν μια πρακτική που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραδίδει διωκόμενους ανθρώπους βορά στους διώκτες τους.

Σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Εσωτερικών Νίκο Τόσκα, Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία.

«Η κοινωνία και, ειδικότερα, ο νομικός κόσμος της χώρας δεν πρέπει να υποκύψουν στον ‘‘πειρασμό’’ της λαϊκίστικης θέσης ότι η περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εγγυάται περισσότερη ασφάλεια. [...] Οταν η Δικαιοσύνη αποφασίζει βάσει ανατεθειμένης σε αυτήν αρμοδιότητας, η ανατροπή των αποφάσεών της από την εκτελεστική εξουσία είναι συνταγματική εκτροπή», σημειώνουν οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος σε παρέμβασή τους με αφορμή «τις μυστικές επαναπροωθήσεις Τούρκων που αιτούνται άσυλο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: