10.6.17

Πολιτικές διεργασίες ενόψει του Eurogroup...


Με την ψήφιση χθες στη Βουλή των τροπολογιών, κλείνουν, εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, και οι...
εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.


O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η νέα συμφωνία και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και καλύτερη σαφήνεια για τον μηχανισμό στήριξης μετά το πρόγραμμα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση «να περιμένει πριν δεσμευτεί πολιτικά, ότι δεν θα υπάρξει λύση στο χρέος».


Η Ελλάδα αναμένει την αλληλεγγύη των εταίρων και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρέπει να αφήσει την προεκλογική περίοδο να επηρεάζει τις αποφάσεις του για την Ελλάδα. Τη βεβαιότητα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος μαζί με τον κ. Παυλόπουλο θα επισκεφθούν την έκθεση «Ντοκουμέντα 14» στο Κάσελ.


Εφικτή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το προσεχές διάστημα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018», εκτιμά ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Ιουνίου. Ο Γερμανός οικονομολόγος ζητεί να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης.


Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπός του.


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κάτι που ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη ότι οι διαφορές της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα γεφυρώνονται σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Τις προηγούμενες μέρες ο Μπρούνο Λε Μερ ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο επαφών με κορυφαίους παράγοντες των δανειστών. Ο στόχος του Λε Μερ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε το περιβάλλον του...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: