16.6.17

Το σχέδιο Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ και μετά τη συμφωνία του Eurogroup...


Τι θα απαντήσει στο αίτημα για συζήτηση στη βουλή...

Πολιτικός

H επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκει το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στη...
βάση των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν στις 15 Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μία «απολύτως υπερασπίσιμη πολιτικά και οικονομικά συμφωνία» και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι αποφάσεις του Eurogroup μπορούν να έχουν απήχηση και στην κοινωνία.

Ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η κυβέρνηση παίρνει μία μεγάλη ανάσα με τη χθεσινή απόφαση και αρχίζουν σιγά σιγά να προετοιμάζουν το νέο αφήγημα για τη χώρα το οποίο θα ξεδιπλωθεί ως φαίνεται σε απόλυτο βαθμό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία διετία για να ολοκληρώσει το έργο της και εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα μπορέσει να βγει στο ξέφωτο.

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ακόμη στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, αρμόδιες πηγές αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει εφόσον ο πρωθυπουργός ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα μετά τη Δευτέρα, καθώς ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Βουλής για τις εξελίξεις και οπωσδήποτε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σε άμεσο χρόνο θα ενημερωθούν και τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις καθώς το Eurogroup όχι μόνο υιοθέτησε τη ρήτρα ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα περί το 2% για την περίοδο μετά το 2022, αλλά συγχρόνως δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στο QE και έξοδο στις αγορές χρήματος.

Όσο για τις φήμες  περί ανασχηματισμού, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με την πορεία της χώρας...

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: