14.6.17

Μαντάς: Το κρίσιμο είναι αν θα έχουμε αύριο στο Eurogroup...

...μια συνολική συμφωνία...

Βίντεο...

"Kρίσιμο είναι αν θα έχουμε μια συνολική συμφωνία και λύση. Και μια απόφαση που θα ανοίγει έναν...
άλλο δρόμο για τους επενδυτές και την ελληνική κοινωνία" δήλωσε στην πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Ζώνη», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. 

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το τι περιμένουμε από τη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι γεγονός πως υπάρχει μια κούραση από όλη αυτή τη διαδικασία. Κούραση και του κόσμου που έχει να αντιμετωπίσει πλήθος πληροφοριών που δυσκολεύεται να αξιολογήσει. Είναι επομένως σημαντικό να δούμε εδώ ποιο είναι το κρίσιμο: όπως φαίνεται όλες οι πλευρές συμφωνούν πως η δεύτερη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα της έχουν ολοκληρωθεί. Επομένως το κρίσιμο είναι αν θα έχουμε μια συνολική συμφωνία και λύση. Και μια απόφαση που θα ανοίγει έναν άλλο δρόμο για τους επενδυτές και την ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός χθες το προσδιόρισε αυτό πολύ συγκεκριμένα: να βρεθεί ένας μηχανισμός που σε τακτά χρονικά διαστήματα (ίσως ανά πενταετία) με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης  να προσδιορίζει τους ρυθμούς αποπληρωμής του χρέους. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της γερμανικής πλευράς είναι τι θα γίνει με την ανάπτυξη σε βάθος δεκαετιών.

Νομίζω πως όλες οι πλευρές θέλουν το πρόγραμμα να πετύχει. Αυτή τη στιγμή έχουμε εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Απαιτείται με διάφορους τρόπους να υπάρξει μια «περίοδος χάριτος» όσον αφορά στα επιτόκια αλλά και μια ρύθμιση τέτοια ώστε το βουνό των υποχρεώσεων μας να γίνεται σιγά-σιγά λόφος (για να το πούμε σχηματικά). Αγωνιζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή να πετύχουμε έτσι μια ρεαλιστική λύση. Η ελληνική οικονομία παρά τις πληγές και τα προβλήματά της, δείχνει το τελευταίο διάστημα πως πάει να μπει σε μια φάση κανονικότητας. Η λύση που θα δοθεί για το ελληνικό ζήτημα θα επηρεάσει γενικά την κατάσταση στην Ευρώπη. Πίσω από εδώ υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα με το χρέος της ιταλικής αλλά και της γαλλικής οικονομίας.»  

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς είπε ότι για το πως θα λυθεί το ζήτημα του χρέους αφορά στις μελλοντικές γενιές και το μέλλον της χώρας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα αυτό και απέρριψε την προηγούμενη πρόταση των θεσμών γιατί το ΔΝΤ σε συγκεκριμένη αναφορά του, θεωρούσε το χρέος μη βιώσιμο.»...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: