16.6.17

Η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ εποικοδομητική...

δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου...

Η απόφαση του Eurogroup είναι «μια πολύ εποικοδομητική απόφαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα, και στη διεθνή αγορά, να...
αποκτήσει σταδιακά μεγαλύτερη αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές τους επόμενους μήνες ή χρόνο», πρόσθεσε ο Γκραμένια.

Η απόφαση, σημειώνει το Bloomberg, ελήφθη αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεδίωξαν να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τη μελλοντική πορεία για το χρέος της Ελλάδας καθώς και το περίγραμμα των πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν το βάρος του χρέους της στο μέλλον. Συνεδριάζοντας χθες στο Λουξεμβούργο, ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους να δώσουν ελάφρυνση στην Ελλάδα εάν χρειαστεί και έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή. Δεν καθόρισαν, ωστόσο, συγκεκριμένα βήματα, τα οποία όπως είπαν θα έρθουν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018.

Ο συμβιβασμός αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από αυτά που είχε ζητήσει, σύμφωνα με το Bloomberg. Μια αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο θα άνοιγε το δρόμο προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή στην αγορά.

«Λαμβάνουμε υπόψη την συζήτηση του Eurogroup, την οποία θεωρούμε ως πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία θα μπορούσε να άρει το πέπλο αβεβαιότητας που σκιάζει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθώς ορίζει ότι η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέος θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια...



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: