11.6.17

Σε ρυθμούς Eurogroup η κυβέρνηση...

Μαραθώνιος επαφών...

Μια κρίσιμη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει αύριο καθώς την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα τεθούν επί τάπητος τα...
μεσοπορόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος που ζητεί το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά και η Αθήνα για να διασφαλίσει την ένταξης της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο στόχος της Ελλάδας

Με δεδομένο ότι οι δύο βασικοί παίχτες αυτής της λεπτής διαπραγμάτευσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, η Αθήνα έχει ρίξει αρκετά τον πήχη των προσδοκιών. Όπως έγραψε και το Newpost, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται έτοιμος να δεχθεί τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε ο Σόιμπλε, δηλαδή το ΔΝΤ τα παραμείνει στο πρόγραμμα προσφέροντας τεχνική βοήθεια και να προχωρήσει σε εκταμίευση της δόσης μόλις ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους και αυτό καταστεί βιώσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή –όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- έχει μετατοπιστεί από την αρχική της θέση περί μιας συνολικής συμφωνίας, και επιδιώκει μια θετική διατύπωση στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Μια διατύπωση που θα «λύνει» τα χέρια του Μάριο Ντράγκι ώστε να εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα, ένας στρατηγικός της κυβέρνησης και το «κλειδί» για έξοδο στις αγορές, αλλά και ένα σήμα για τους επενδυτές να επαναδραστηριοποιηθούν στην χώρα μας. Πάντως, σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των συζητήσεων την Πέμπτη, επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η πολιτική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22-23 Ιουνίου.

Το σχέδιο της Αθήνας

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε το Newpost, το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με την διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάζουν τη συμβιβαστική πρόταση που θα έχει μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup και θα έχει ως βασικό άξονα τη σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, όπως την παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο Concordia Eurosummit.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έναν μηχανισμό που με ρήτρα ανάπτυξης θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Πρόταση ελαφρώς παραλλαγμένη από αυτή που προώθησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, την οποία εν πρώτοις απέρριψε ο Σόιμπλε, αλλά τώρα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις.
Όλα δείχνουν παράταση στο θέμα του χρέους

Παρότι από τους εμπλεκόμενους γίνεται λόγος για πρόοδο στις συζητήσεις για το θέμα του χρέους, από τις παρεμβάσεις του αμέσως προηγούμενου διαστήματος, καθίσταται σαφές πως για ακόμη μια φορά το θέμα του χρέους θα παραπεμφθεί στο εγγύς μέλλον. Και αυτό γιατί οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μοιάζουν αγεφύρωτες, ενώ οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα. Οποιαδήποτε παραχώρηση από πλευράς Μέρκελ – Σόιμπλε σε αυτό το θέμα θα έμοιαζε πολιτικά τοξική για το CDU, θα δικαίωνε τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και θα έθετε σε κίνδυνο το άνετο προβάδισμα που καταγράφει η καγκελάριος στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μάρτιν Σουλτς.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Ταμείο την περασμένη Πέμπτη δια του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, παραδέχτηκε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια… πολιτική διευκόλυνση στη Μέρκελ και εμφανίζεται πρόθυμο να διαπραγματευθεί το ζήτημα του χρέους αργότερα, επιβεβαιώνοντας έτσι το σενάριο για μια «επί της αρχής συμφωνία», με τεχνοκρατική αλλά όχι οικονομική συνδρομή στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Μαραθώνιος επαφών

Έτσι, αρχής γενομένης από αύριο, ξεκινάει ένας μαραθώνιος επαφών μέχρι την Πέμπτη. Στην Αθήνα θα βρεθεί ο γάλλος ΥΠΟΙΚ ώστε να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα αναχωρήσει την Τετάρτη και για άλλη μια φορά οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνεδρίαση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: