17.6.17

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις...

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζιΜπορεί οι επώδυνες αποφάσεις για την Ελλάδα να αναβλήθηκαν και να χρειαστεί σε λίγους μήνες να κάτσουν όλοι ξανά στο...
ίδιο τραπέζι ωστόσο από τη συμφωνία στο Eurogroup η Ελλάδα παίρνει μια ανάσα στο επτάχρονο δράμα της.

Τη σχετική επισήμανση κάνει το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και σημειώνοντας ότι η συμφωνία της Πέμπτης δεν ήταν «too good to be true» αλλά δίνει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και έναν οδικό χάρτη για το χρέος.

Η δόση, σημειώνει χαρακτηριστικά, ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν αρχικά και θα δώσει στην Ελλάδα λίγο χώρο να αναπνεύσει. Η συμφωνία προσφέρει επίσης ένα οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση χρέους, καθώς και έναν πιο διαχειρίσιμο δημοσιονομικό στόχο από αυτόν που πρότειναν διάφοροι πιστωτές.

Αποτέλεσμα συμβιβασμού

Τονίζει ότι αν και η συμφωνία δεν είναι τέλεια για κανέναν, ήταν σύμφωνα με το Bloomberg το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Η Γερμανία συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο ελληνικό πρόγραμμα την αξιοπιστία του, όχι όμως και τα χρήματα του.

Η Ελλάδα πήρε κάποια χρήματα και μεγαλύτερη σαφήνεια.

Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις ανταλλαγές, οι επώδυνες αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα και όλοι θα πρέπει να κάτσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι σε λίγους μήνες υπογραμμίζει αλλά βλέποντας και τη θετική πλευρά σχολιάζει: Μοιάζει  σαν να δόθηκε μια απάντηση σε ένα ερώτημα, ένα ερώτημα που παρέμενε από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας πριν από δύο χρόνια: κατά πόσον η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης.

«Εδραιώνει την αντίληψη ότι θα υπάρξει μέριμνα για την Ελλάδα, πως ότι και αν συμβεί δεν θα φτάσουμε στο είδος της σύγκρουσης και στην πραγματική πιθανότητα ενός Grexit όπως είδαμε το 2015» αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο ο  Νίκολας Βερόν, ερευνητής στο Bruegel.

Η Ελλάδα ήταν παραφωνία στην ευρωπαϊκή σταθερότητα

Οπως επισημαίνει το αμερικάνικο πρακτορείο, η Ελλάδα ήταν η παραφωνία σε ένα σκηνικό επιστροφής της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Οι λαϊκιστές ηττήθηκαν σε διαδοχικές εκλογικές μάχες, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται και οι χώρες έχουν ενωθεί για να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η προοπτική μιας ακόμα κόντρας ανάμεσα στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση παρέμενε στον ορίζοντα.

Το πρόβλημα του χρέους παραμένει

Το πρόβλημα είναι εδώ και καιρό η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους που υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν έχει αλλάξει, σημειώνει το Bloomberg, ιδίως από τη στιγμή που οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ μιας ελάφρυνσης χρέους, την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από το 2015. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προεξάρχοντος του  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούν.

Η κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη

Το πρόβλημα είναι -σύμφωνα με το πρακτορείο -το ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες για μια συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο στην επιστροφή της χώρα στις αγορές. Στα αρνητικά της συμφωνίας, το πρακτορείο περιλαμβάνει το ότι ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι επενδυτές θα δώσουν χρήματα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Το κέρασμα Τσακαλώτου

Στο δημοσίευμα περιγράφεται μάλιστα και ένα«παρασκήνιο» του Eurogroup της Πέμπτης. Όταν ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε Έλληνες δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Le Royal του Λουξεμβούργου, παραπονέθηκε για τη χλιαρή υποδοχή της συμφωνίας αφότου αστειεύτηκαν για το αν θα τους κερνούσε ένα βραδινό ποτό από το χρήματα που εξασφάλισε από το Eurogroup. «Θα σας κεράσω ποτό όταν γράψετε επιτέλους μια καλή κουβέντα» απάντησε....



Πηγή: iefimerida.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: