13.6.17

«Εκτός» και επίσημα χρέος και QE...

δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup... 

Με το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο QE να βγαίνουν χθες «εκτός διαπραγμάτευσης» από τα πιο επίσημα χείλη, πλέον η...
Ελλάδα οδεύει σε ένα Eurogroup, όπου είναι μάλλον σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει -μόνο- μια μεγάλη δόση.

Η πρώτη διάψευση ήρθε από την πλευρά Σόϊμπλε και αφορούσε το χρέος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ακύρωνε τη γαλλική πρόταση για το χρέος πριν καλά - καλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μπρουνό Λεμέρ αποχωρήσει από την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι αυτό που προτείνει το Παρίσι, δηλαδή μια σύνδεση της αποπληρωμής χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα είχε ως προϋπόθεση τη συνεχή αναδιαμόρφωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ισοδυναμούσε με καθαρή ελάφρυνση του χρέους κάτι που δεν θέλει να συζητήσει τώρα το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν εναλλακτικά σενάρια για το χρέος σε αυτή τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από τη συνέντευξη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ στο Bloomberg.

Ο κ. Κερέ δήλωσε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να αναλάβουν δράση, ώστε να δώσουν στην Ελλάδα απόφαση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η απόφαση για την ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι κάτι διαφορετικό.

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το QE δεν μπορεί να αποτελέσει το αντάλλαγμα για την Ελλάδα, επειδή οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα πάρουν απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα γίνει το qui pro quo για την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά.

Άρα ούτε και το QE μπορεί να είναι θέμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μπρουνό Λεμέρ στις χθεσινές συναντήσεις του και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αλλά και κυρίως κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανέπτυξε όχι μόνο τη λύση για το χρέος που κομίζει η κυβέρνηση Μακρόν, αλλά και όλες τις θέσεις της νέας γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα της Ελλάδας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Γάλλος υπουργός μίλησε και για το ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και για την αναπτυξιακή στήριξη που θα πιέσει να δοθεί στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για το χρέος, όμως δεν εμφανίστηκε και τόσο σίγουρος, αφού επικαλέστηκε ακόμη και τους Έλληνες θεούς να στείλουν καλή τύχη στη συνεδρίαση του Eurogroup για να έχουμε την προσδοκώμενη θετική κατάληξη.

Τούτο παρά την αισιοδοξία που έβγαλε ότι θα έχουμε μια καλή λύση την Πέμπτη.

Μόνο δόση, αλλά μεγάλη

Η εκταμίευση, όμως, μιας αρκετά μεγάλης δόσης που μπορεί να ξεπεράσει και τα 9 δισ. ευρώ πρέπει να θεωρείται, πλέον, ως δεδομένο, καθώς το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να συμμετέχει, έστω και χωρίς χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και αύριο.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί έκθεση συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα είναι πλήρης και στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνεπώς, η έγκριση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης θα είναι μια τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί, έστω και με καθυστέρηση...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: