31.7.17

Συγκρότημα Μπόμπολα: Από τα 220 εκατ. ευρώ στην εκποίηση ιματίων...


Ο ιστορικός τίτλος της εφημερίδας Έθνος, αλλά και εκείνος της Ημερησίας, πέρασαν στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων. Ξέρουν, πλέον, ότι οι...
εφημερίδες σώθηκαν, αγωνιούν όμως να μάθουν πόσες θέσεις εργασίες θα διατηρήσει ο νέος ιδιοκτήτης, όπως επίσης και πότε θα ομαλοποιηθεί η μισθοδοδία τους. Ήδη συμπλήρωσαν επτά μήνες απλήρωτοι.

Ο (και) πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν ο μοναδικός επιχειρηματίας που κατέθεσε προσφορά για την αγορά των εντύπων, στον πλειστηριασμό των τραπεζών. Με 3,5 εκατομ ευρώ πήρε στα χέρια του την εφημερίδα που, όταν επανακυκλοφόρησε το 1981 με εκδότη τον Γιώργο Μπόμπολα, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στον ελληνικό Τύπο. Ήταν η πρώτη σε σχήμα ταμπλόιντ και η κυκλοφορία της άγγιζε τα 200,000 φύλλα.

Από τότε πέρασαν 36 χρόνια. Η εκδοτική επιχείρηση εξελίχθηκε σε αυτοκρατορία με νέες αθλητικές εφημερίδες, ραδιοσταθμούς και πάμπολα περιοδικά, αλλά κάποια στιγμή πήρε την κατιούσα και σταδιακά άρχισε να παρακμάζει. Η χρεοκοπία της στα χέρια του Φώτη Μπόμπολα σήμανε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, καθώς ταυτόχρονα χρεοκόπησε και ο ιστορικός ΔΟΛ, που από το 2009 -με τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη– είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Σταύρου Ψυχάρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την άλλοτε κραταιά εκτυπωτική μονάδα «Ίρις» και το πρακτορείο διανομής «Ευρώπη» (και οι δυο εταιρείες ανήκαν από 50% σε Μπόμπολα και Ψυχάρη) δεν έγινε καμία απολύτως προσφορά.

Μόνο ο τίτλος της εταιρείας παραγωγών «Άνωση» πωλήθηκε -και εκείνος στο ευτελές ποσό των 25,000 ευρώ. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η «Άνωση» είχε πάρει δουλειές (σήριαλ και τηλεπαιχνίδια) ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το Mega (στο οποίο η οικογένεια Μπόμπολα διέθετε περίπου 33% των μετοχών).

Από αυτό το 33% ο Φώτης Μπόμπολας πούλησε, πριν αρχίσει ο πλειστηριασμός, το 19,63% στον Ιβάν Σαββίδη έναντι 5 εκατομ ευρώ -όπως ειπώθηκε. Το υπόλοιπο 13,1% το παρακρατούν οι τράπεζες και θα το βγάλουν προς πώληση κάποια στιγμή.

Πόσα χρήματα κοστολογήθηκε, λοιπόν, ο πάλαι ποτέ ισχυρός Πήγασος; Αν στα 3,5 εκατομ ευρώ (για Έθνος και Ημερησία) προσθέσουμε τα 5 εκατομ ευρώ (για το 19,63% του Mega), φτάνουμε τα 8,5 εκατομ ευρώ. Πόσο να πωληθεί το υπόλοιπο 13,1% του Mega; Τρία ή τέσσερα εκατομύρια; Φθάνουμε τα 12 εκατομ ευρώ συνολικά. Τόσα κοστολογεί η αγορά την αξία της Πήγασος και τόσα θα πάρουν οι τράπεζες έναντι των 162 εκατ. ευρώ που οφείλει σε δάνεια η οικογένεια Μπόμπολα…

Το τρομερό deal Μπόμπολα -Αγγελόπουλου

Αν γυρίσουμε 12 χρόνια πίσω θα βρούμε ότι η αγορά κοστολογούσε ούτε μία, ούτε δυο, αλλά 20 φορές παραπάνω την αξία της επιχείρησης. Πράγματι, το 2005 ο εφοπλιστής Θόδωρος Αγγελόπουλος, ανταποκρινόμενος στη μεγάλη επιθυμία της συζύγου του Γιάννας Αγγελοπούλου να γίνει εκδότρια, αποφάσισε να αγοράσει την εκδοτική επιχείρηση, την οποία έβγαλε προς πώληση ο Γιώργος Μπόμπολας. Ήταν η εποχή που ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε για «νταβατζήδες» στο κεμπαπτζίδικο του Μπαϊρακτάρη και ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο περνούσαν από τη Βουλή το νόμο περί «βασικού μετόχου», που απαγόρευε σε επιχειρηματία με μερίδιο στα δημόσια έργα να κατέχει και ΜΜΕ. Ο νόμος ήταν η «φωτογραφία» της οικογένειας Μπόμπολα και ο «πατριάρχης» της βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σε λίγες εβδομάδες έπρεπε να αρνηθεί ένα από τα δυο του «παιδιά»…

Δικό του δημιούργημα ήταν η κατασκευαστική Άκτωρ, που είχε γίνει πια ο leader της αγοράς, δικό του και ο Πήγασος. Στην πρώτη είχε τοποθετήσει μάνατζερ τον μικρότερο γιο του Λεωνίδα, τον οποίο συνεπικουρούσε (όπως κάνει μέχρι σήμερα, ο ικανότατος Γιάννης Κούτρας). Στη δεύτερη, διεθύνοντα σύμβουλο είχε ορίσει τον μεγαλύτερο γιο του, Φώτη, όμως κεντρικό ρόλο έπαιζε ο ίδιος. Τελικά, επέλεξε να αφήσει τις εφημερίδες και το μερίδιό του στο Mega, ενώ ταυτόχρονα ήλπιζε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα κατεδάφιζε τον νόμο.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μίλησε μαζί του αρκετές φορές και συμφώνησε να πληρώσει το αστρονομικό ποσό των 220 εκατομ ευρώ. Ήταν η εποχή της ευμάρειας, μόλις λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Υπεγράφη προσύμφωνο με δικηγόρο τον Τρύφωνα Κουταλίδη, αλλά η μεταβίβαση χάλασε λίγα 24ωρα αργότερα, επειδή ο εφοπλιστής έκανε πίσω. Ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους υγείας (ελέχθη ότι εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή), αλλά κάποιοι μίλησαν για «δάχτυλο» της τότε κυβέρνησης.

Τελικά, η Κομισιόν υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και ο Γιώργος Μπόμπολας ξεπέρασε τον τεράστιο σκόπελο. Ωστόσο, η σχέση του με τον πρωτότοκο γιο του διαταράχτηκε σοβαρά, καθώς εκείνος θεώρησε ότι ο πατέρας προτίμησε τον μικρότερο αδελφό του. Τα επόμενα χρόνια η ρωγμή εξελίχθηκε σε ρήγμα, το οποίο δεν γεφυρώθηκε ποτέ.

Από το 2012 και μετά τα ηνία ανέλαβε πλήρως ο Φώτης, καθώς ο πατέρας αποφάσισε να μοιράσει τα μερίδια στα τρία παιδιά του. Η ατμόσφαιρα μύριζε καθημερινά μπαρούτι, αλλά ο ιδρυτής της «δυναστείας» δεν μπορούσε να διορθώσει τη στραβή πορεία, με δεδομένο ότι είχε παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών. Το Έθνος ταυτίστηκε με τον Σύριζα, ήδη από το 2014, και επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις στο Mega με χοντροκομμένο τρόπο, με αποτέλεσμα ο ειδησεογραφικός του τομέας να γίνει μπάχαλο.

Πού οδήγησε αυτή η πολιτική; Ο μεν Πήγασος βούλιαξε, το δε Mega οδηγήθηκε σε ουσιαστικό κλείσιμο, επειδή η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν μπορούσε να πάρει στα σοβαρά τα καμώματα του νεώτερου Μπόμπολα.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2017. Τα «ιμάτια» της εκδοτικής επιχείρησης εκπλειστηριάζονται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, ασκούνται κακουργηματικές διώξεις για ζημιά 70 εκατ. ευρώ των τραπεζών και δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί) του Φώτη Μπόμπολα -επειδή βρέθηκαν αδήλωτα περίπου 40 εκατ. ευρώ...

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: