30.7.17

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στις αμερικανορωσικές σχέσεις...

Ο Πούτιν διώχνει από τη Ρωσία 775 Αμερικανούς διπλωμάτες...

Την απόφασή του να απελάσει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες, ως αντίποινα για στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας για τη...
φερόμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossiya 1 TV», ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αμερικανική πλευρά «έκανε μια κίνηση η οποία για την οποία δεν προκλήθηκε και έτσι επιδείνωσε τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

Όπως τόνισε, οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας περιλαμβάνουν «μη νόμιμους περιορισμούς, επιχειρηθήκε να επηρεαστούν και άλλες χώρες, ακόμη και σύμμαχοι της Ρωσίας, οι οποίες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε επίσης ότι η ρωσική πλευρά «περιμένει πολύ καιρό για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, είχαμε ελπίδες ότι η κατάσταση θα θα άλλαζε. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο κοντινό μέλλον».

«Αποφάσισαν ότι είναι πλέον ώρα να δείξουμε ότι δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο», πρόσθεσε.

Μόλις την Παρασκευή, έπειτα από τη σχετική έγκριση από το Κογκρέσο, πέρασε νόμος ο οποίος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Σε απάντηση η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μειώσει από την 1η Σεπτεμβρίου σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία και αναστέλλει τη χρήση από την αμερικανική πρεσβεία μιας κατοικίας στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας και αποθηκών.

Έτσι, ο αριθμός των μελών του προσωπικού των αμερικανικών αντιπροσωπειών θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον των ρωσικών αντιπροσωπειών στις ΗΠΑ, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να λάβει νέα μέτρα εναντίον των αμερικανικών «συμφερόντων».

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος είπε ότι «από την οπτική μιας διπλωματικής αποστολής, το μέτρο αυτό (της απέλασης διπλωματών) είναι εξαιρετικά λεπτό».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια σειρά από «σημαντικούς τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, και οι οποίες ελπίζει ότι δεν θα επηρεαστούν από τις αμερικανικές αντι-ρωσικές ενέργειες.

Όπως εξήγησε, αυτές είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο περιορισμός των πυρηνικών όπλων και διάφορα διαστημικά σχέδια. Επίσης, η Συρία, αλλά και η παράνομη μετανάστευση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: